Enerģijas cenas Eiropā gada laikā gandrīz divkāršojušās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējā gada laikā Eiropas valstu mājsaimniecību rēķini par enerģiju ir gandrīz divkāršojušies, liecina "Mājsaimniecību enerģijas cenu indekss" (Household Energy Price Index).

Galvenais iemesls cenu pieaugumam ir Krievijas iebrukums Ukrainā, kā rezultātā ievērojami samazinājās gāzes piegāžu apjoms no Krievijas un pieauga neskaidrība par energoapgādes drošību.

Šī gada oktobrī, salīdzinot ar 2021. gada oktobri, Eiropas mājsaimniecību izdevumi par dabasgāzi bija par 111% augstāki, bet elektrības rēķini bija par 69% augstāki. Līdz ar to vidēji enerģijas rēķini pieauga par 90%, salīdzinot ar pagājušā gada oktobri.

"Mājsaimniecību enerģijas cenu indekss" tiek veidots, izmantojot datus par elektrības un gāzes cenām 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī Ukrainā, Melnkalnē, Serbijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Šveicē.

Elektroenerģijas cena Eiropas valstu galvaspilsētās, 2022. gada oktobris
Elektroenerģijas cena Eiropas valstu galvaspilsētās, 2022. gada oktobris

Indeksa dati liecina, ka dārgākā elektrība pašlaik ir Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, kur par kilovatstundu jāmaksā gandrīz 76 centi.

Rīgā šis rādītājs ir 32,83 centi jeb nedaudz zem Eiropas Savienības vidējā rādītāja (35,85 centi).

Elektrōenerģijas cenas sastāvdaļas
Elektrōenerģijas cenas sastāvdaļas

Indeksa dati rāda, ka oktobrī Rīgā un Tallinā bija vērojama straujākā elektrības cenu samazināšanās Eiropā, jo stājušās spēkā izmaiņas elektrības cenu aprēķināšanas kārtībā, piemēram, atsakoties no obligātā iepirkuma komponentes iekļaušanas elektrības cenā.

Saskaņā ar indeksa datiem elektrības cena Rīgā oktobrī bijusi par 29% mazāka nekā mēnesi iepriekš, bet Tallinā samazinājums bijis par 22%.

Gāzes cena Eiropas valstu galvaspilsētās
Gāzes cena Eiropas valstu galvaspilsētās

Gāzes cena Rīgā ir zem Eiropas Savienības vidējā līmeņa: 11,82 centi par kilovatstundu. Visdārgākā gāze ir Nīderlandes liepilsētā Amsterdamā, kur attiecīgā cena ir 42 centi par kilovatstundu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti