Enerģētikas eksperti: Jaunie gāzes infrastruktūras noteikumi mudinās tirgū ienākt vairāk dalībnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ir pamats cerībām, ka jau salīdzinoši drīz Latvijas lietotājiem būs iespēja gan iegādāties dabasgāzi no alternatīviem avotiem, gan arī izvēlēties starp vairākiem tirgotājiem – tā, vērtējot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātos dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, norāda enerģētikas industrijas eksperti.

Jauno dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumu galvenais uzdevums ir radīt vienādus noteikumus visiem lietotājiem, izmantojot dabasgāzes pārvades sistēmu un pazemes gāzes krātuvi. Līdz šim citi lietotāji sistēmai un krātuvei varēja piekļūt, tikai divpusēji vienojoties ar “Latvijas gāzi”.

Latvijas lielākais dabasgāzes patērētājs energokompānija “Latvenergo” norāda, ka vēl turpina iepazīties ar jaunajiem noteikumiem. Kompānijā gan uzsver, ka galvenie tās ierosinājumi noteikumiem, kuri nodrošināja lietotāju iespējas pirkt dabasgāzi uz valsts robežas, ir tikuši ņemti vērā.

“Kopš vakardienas mēs rūpīgi skatām cauri šos noteikumus, lai varētu saprast visu detaļās un niansēs. Bet, skatoties uz noteikumiem kopumā, šī galvenā prasība, ko mēs bijām prasījuši, ka ir jābūt izejas punktam Latvijas teritorijā, ir iekļauta, un tur it kā šķēršļi ir noņemti. Protams, ir jautājums par interpretāciju, jo mēs esam pieslēgti sadales sistēmai – proti, vai nebūs kaut kādi papildu noteikumi, kam jāregulē šīs attiecības tieši ar sadales sistēmas pārvaldītāju,” norāda “Latvenergo” valdes loceklis, ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Praksē jaunie noteikumi, paredzams, ļaus “Latvenergo” sākt sarunas ar “Latvijas gāzi” par līgumu un citām formalitātēm, kuras nepieciešamas, lai elektrības ražotājs varētu pirkt dabasgāzi arī no Lietuvas.

“Tuvākajās dienās izvērtēsim līdz galam noteikumus, sapratīsim visas tehniskās nianses un uzsāksim sarunas ar “Latvijas gāzi” par to, ka mums ir nepieciešama šī trešās puses pieeja jau de facto. Un kad būsim saņēmuši apstiprinājumu no “Latvijas gāzes” un nokārtojuši visas formalitātes, tad mēs varēsim saņemt arī pirmos piedāvājumus no Lietuvas puses par gāzes piegādēm. Bet, kā jau esam teikuši iepriekš, galvenokārt mēs skatāmies uz šo piedāvājumu ekonomisko efektivitāti,” atklāj Māris Kuņickis.

Tikmēr Igaunijas energokompānijas “Eesti Energia” Latvijas meitas uzņēmuma “Enefit” vadītājs Jānis Bethers pieņemtos noteikumus raksturoja kā lielu soli uz priekšu. Viņš prognozē, ka “Enefit” vērtēs iespēju sākt gāzes tirdzniecību arī Latvijā:

“Katrā ziņā ir pozitīvs signāls potenciālajiem tirgus dalībniekiem, “Latvijas gāzes” konkurentiem, un arī “Enefit” nopietni izvērtēs iespēju piegādāt gāzi Latvijas patērētājiem, tiklīdz tāda iespēja būs pieejama.

Pašlaik mūsu īpašnieks “Eesti Energia” jau četrus gadus aktīvi darbojas Igaunijas gāzes tirgū, ieņemot otro pozīciju aiz bijušā monopolista. Tāpēc esam ieinteresēti skaidros spēles nosacījumos tranzītam un vēlamies pieredzi izmantot arī pārējās Baltijas valstīs. No biznesa perspektīvas jāuzsver, ka gāzes tirgus Baltijas valstīs var būt pat ir pievilcīgāks nekā elektrības tirgus, jo pēc enerģētiskā apjoma tas ir pat divreiz lielāks.”

Savukārt uzņēmums “Latvijas gāze” uzskata, ka nupat pieņemtie dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi būs jāmaina, jo tie ir pretrunā ar Enerģētikas likumu.

Galvenokārt uzņēmuma iebildumi ir saistīti tieši ar izejas punktu noteikšanu, jo, pēc uzņēmuma domām, tādi būtu nosakāmi tikai tad, ja izpildās likumā paredzētie nosacījumi tirgus atvēršanai.

Jau vēstīts, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 10.septembrī apstiprināja dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, kas Latvijā patērētājiem gāzi ļaus saņemt arī no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti