«Enefit»: Igaunija ir durvis uz lētāku elektroenerģiju Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Igaunija ir durvis uz lētāku elektroenerģiju Latvijā, jo efektīvi funkcionējošs pārrobežu starpsavienojums ar Igauniju nodrošinātu Latvijai pieeju ziemeļvalstu elektroenerģijas biržai, kas ir reģions ar vēsturiski zemākajām cenām, aģentūrai BNS pavēstīja Igaunijas energoapgādes kompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

"Pastāvošā situācija nosaka, ka maksa par elektroenerģijas piegādi pāri Igaunijas robežai tiek fiksēta katras dienas ietvaros un tā var brīvi svārstīties, dažkārt pat dubultojot elektroenerģijas cenu. Tādējādi tirgotājiem savos piedāvājumos jāparedz uz minējumiem balstītas pārrobežu piegādes izmaksas, kas rada nekontrolējamu cenu risku un liek pārmaksāt patērētājam. Vienīgie ieguvēji no pašreizējās situācijas un iespaidīgās elektroenerģijas cenu atšķirības starp valstīm ir Latvijas un Igaunijas pārvades tīklu operatori," klāstīja Bethers.

Viņš norādīja, ka šī problēma apdraud atvērtā tirgus pastāvēšanu un arī Ekonomikas ministrijas plānu par tā tālāku liberalizāciju. "Elektroenerģijas tirgotāji, kas darbojas, pērkot elektroenerģiju ziemeļvalstu nākotnes darījumu biržā, bez minētās problēmas risinājuma nevar darboties Latvijā. Jau tagad Latvijā ir jūtams konkurences kritums, un aizvadītajā nedēļā arī pēc klientu skaita otrs lielākais elektroenerģijas tirgotājs Igaunijā paziņoja, ka neplāno piedalīties nākamgad plānotajā Latvijas tirgus atvēršanā," paskaidroja "Enefit" vadītājs.

Tāpat Bethers atzīmēja, ka ir būtiski izveidot efektīvi funkcionējošu pārrobežu starpsavienojums ar Igauniju.

"Starpsavienojums ar Igauniju ir kritiski svarīgs Latvijai, jo mēs atrodamies reģionā ar elektroenerģijas ražošanas deficītu. Igaunija, ņemot vērā izbūvētos starpvalstu savienojumus, līdz 2016.gadam nodrošina Latvijas un Lietuvas pieeju ziemeļvalstu elektroenerģijas biržai, kas ir reģions ar vēsturiski zemākajām cenām. Faktiski, kamēr netiks izveidots efektīvs mehānisms pārrobežu pārvades izmaksu fiksēšanai, paredzams, ka cenas nesamazināsies," teica kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka elektroenerģijas cenu svārstības problēmu varētu risināt, ieviešot finanšu instrumentus, kas ļautu fiksēt elektroenerģijas pārvades izmaksas vismaz vienu gadu ilgam periodam. "Šādu vai līdzvērtīgu risinājumu nepieciešamību nosaka arī Eiropas Savienības regula gadījumiem, ja starpsavienojumu jaudas ir nepietiekošas, izraisot regulāras un būtiskas cenu atšķirības starp valstu energosistēmām," piebilda Bethers.

"Enefit" vadītājs atzīmēja, ka ilgtermiņa risinājums esošajai situācijai ir jaunu pārvades savienojumu izbūve uz Igaunijas un Latvijas robežas, taču darbs pie tā nevar būt par iemeslu nerisināt problēmas tuvākajiem gadiem.

Jau ziņots, ka valdība 17.septembrī atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka no nākamā gada 1.aprīļa visi elektroenerģijas lietotāji, tostarp mājsaimniecības pirks elektroenerģiju brīvajā tirgū.

Tāpat vēstīts, ka patlaban izbūvē 650 megavatu "Estlink 2" elektrokabeli starp Igauniju un Somiju, savukārt starp Lietuvu un Zviedriju 2014.gada pavasarī paredzēts sākt 700 megavatu jūras energostarpsavienojuma "NordBalt" izbūvi.

"Enefit" ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. Uzņēmums pieder Igaunijas energokompānijai "Eesti Energia".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti