Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Vancānu

Telefonintervija ar Jāni Endziņu

Endziņš: Prasība Satversmes tiesā var būt aktuāla arī pēc solidaritātes nodokļa atcelšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

tā dēvētais solidaritātes nodoklis ir piecu gadu lielākā muļķība, kura ir jāizlabo, taču arī, ja to atcels, privātpersonu prasība Satversmes tiesā varētu būt aktuāla, jo uzņēmēji būs cietuši zaudējumus, LTV “Rīta panorāmai” atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

Viņš pastāstīja, ka vairāki uzņēmumi jau šobrīd meklē iespējas optimizēt savus izdevumus un pēc Valsts ieņēmumu dienesta un Finanšu ministrijas datiem šī gada pirmajā ceturksnī šo solidaritātes nodokl” maksāja par 30% mazāk cilvēku, nekā pērn reģistrētais ar šo nodokli apliekamo algu saņēmēju skaits.

Endziņš atzina, ka pilnu ainu varēs redzēt tikai nākamā gada sākumā, taču viņš pieļāva, ka valsts no šī nodokļa nesaņems cerēto 41 miljonu eiro. Viņš atzina, ka valsts uzņēmumi “neko optimizēt nevar”, bet privātais sektors, kas var izvēlēties pārcelt savus labākos prātus uz citām valstīm, to arī darīs.

Viņš uzsvēra, ka šis nodoklis ir piecu gadu lielākā muļķība, kura jāizlabo vai nu ar Satversmes tiesas (ST) spriedumu, vai ar parlamenta lēmumu. Taču arī tad, ja tas notiks, izmaiņas stāsies spēkā pēc kāda laika, un uzņēmēji būs cietuši zaudējumus, tāpēc prasība ST varētu būt aktuāla, arī ja valdība nolemj nodokli atcelt.

Jau ziņots, ka pēc LTRK aicinājuma vērsties Satversmes tiesā, lai tiktu atcelts solidaritātes nodoklis, 20 privātpersonas un deviņi uzņēmumi nolēmuši iesniegt prasību, lai atgūtu līdzekļus un panāktu šī jaunieviestā nodokļa atcelšanu. Pērn valdība atbalstījusi solidaritātes nodokļa ieviešanu, kas paredz piemērot nodokļa likmi 34,09% (vienāda ar sociālā nodokļa likmi)  tai algas daļai, kas pārsniedz sociālo iemaksu griestus, kas bija 48 600 eiro gadā jeb nedaudz vairāk par 4000 eiro mēnesi. Taču atšķirībā no sociālā nodokļa, solidaritātes nodoklis netiek novirzīts personas sociālajai padrošināšanai. Finanšu ministrija bija izrēķinājusi, ka solidaritātes nodoklis būs jāmaksā aptuveni 5000 cilvēku.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti