Endziņš: Iespējams, cenas cels un apaļos uz augšu gada otrajā pusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš secina, ka pirmajā mēnesī eiro ieviešana gājusi labi un inflācijas rādītāji neuzrāda cenu celšanos. Viņš gan pieļauj, ka pēc jūnija beigām, kad beigsies paralēlo cenu norādīšanas periods, daļa uzņēmēju var cenas mainīt.

Mazliet vairāk nekā puse aptaujāto uzskata, ka uzņēmumi Latvijā eiro ieviesuši godīgi. Tā secināts tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra „SKDS” aptaujā janvāra vidū.

44% atzinuši, ka izvēlē starp vairākiem tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem dotu priekšroku uzņēmējam, kurš iesaistījies iniciatīvā „Godīgs eiro ieviesējs”. Šai Latvijas Darba devēju konfederācijas, Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Tirgotāju asociācijas iniciatīvai pašlaik pievienojušies vairāk nekā 1200 uzņēmumi, kas apņēmušies neizmantot eiro ieviešanu nepamatotai cenu celšanai.  Kampaņa turpināsies līdz šā gada vidum.

Endziņš pieļauj, ka tie uzņēmumi, kuri vēlējās noapaļot cenas uz augšu, to jau ir izdarījuši. Kā iemeslu cenu apaļošanai Endziņš minēja faktu, ka tādējādi uzņēmumi atvieglo grāmatvedības darbu.

Jānis Endziņš, LRTK
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Kā zināms, cenu paralēlās atspoguļošanas periods latos un eiro sākās 2013.gada oktobra sākumā un ilgs līdz 2014.gada jūnija beigām.

Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. Aprēķinos jāievēro matemātiskie pārrēķināšanas principi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti