Rīta Panorāma

Latvijas hokeja izlase iekļūst ceturtdaļfinālā

Rīta Panorāma

Intervija ar Tiesībsargu Juri Jansonu

Ēnu ekonomika Latvijā

Endziņš: Ēnu ekonomikas līmenis ir atgriezies 2015. un 2016. gada līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ēnu ekonomikas līmenis Latvijā šobrīd ir atgriezies 2015. un 2016. gada līmenī, un šie dati ir pārsteidzoši, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” trešdienas, 16. maija, rītā sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

Viņš jaunākā pētījuma datus par ēnu ekonomiku Latvijā ir redzējis un atzina, ka tie ir pārsteidzoši. Tiesa, pieaugums ir nebūtisks. Endziņš atzina, ka viņš pats vēl grib dziļāk saprast ēnu ekonomikas pieauguma cēloņus.

Pētījums arī apliecinājis, ka Latvijā aizvien ir lielākā ēnu ekonomika Baltijas valstu vidū.

Jautāts, kāda ir uzņēmēju attieksme pret ēnu ekonomiku, Endziņš skaidroja, ka viņus var sadalīt trijās daļās. Ir tā saucamie “baltie uzņēmēji”, kas maksā visus nodokļus un ir gatavi to darīt arī turpmāk, “melnie uzņēmēji”, kas ikvienā situācijā cenšas ietaupīt un nemaksāt valstij. Visbeidzot, vēl ir “pelēkie uzņēmēji”, kuri nevēlas maksāt visus nodokļus, jo tad viņu bizness izputēs. Daļa uzņēmēju cenšas izvairīties no nodokļu nomaksas, jo redz, ka valsts un pašvaldība viņu naudu iztērē nelietderīgi, kā arī tāpēc, ka valsts dara tiem pāri.

Konteksts:

Precīzas ziņas par ēnu ekonomikas pieaugumu pērn Latvijā būs trešdien, 16. maijā. Pētījuma autors, ekonomists Arnis Sauka norāda, ka tas ir audzis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti