Dienas ziņas

Piena muzejā - runājoša govs

Dienas ziņas

Pusgads pēc eiro ieviešanas laukos

Eiropas Komisiju interesē valsts atbalsts enerģētikai

EM sola pārskatīt atbalstu elektroenerģijas ražotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisiju (EK) ieinteresējusi mūsu valdības atbalsta politika elektroenerģijas ražotājiem.  Konkurences ģenerāldirektorāts pārbaudīs, vai pārāk liels atspaids nav ticis uzņēmumiem, kas izmanto Krievijas dabasgāzi. Par enerģētikas nozari atbildīgajā Ekonomikas ministrijā (EM)  atzīst, ka līdzšinējā atbalsta prakse bijusi nepietiekami atklāta, un sola līdz gada beigām pārskatīt visus esošos atbalsta mehānismus gan lieliem, gan maziem uzņēmumiem.  

Eiropas komisijas uzmanību  Latvijā pastāvošajai enerģētikas  atbalsta politikai pievērsa Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF). Pēc tās pārstāvju domām, līdz šim nepelnīti lielu atbalstu, par kuru, pērkot elektroenerģiju, piemaksā gan mājsaimniecības, gan industriālie patērētāji, ir izmantojušas lielās koģenerācijas stacijas, tajā skaitā „Latvenergo” termoelktrocentrāles.

Tās dedzina Krievijas dabasgāzi, un  iznākumā  izveidojusies liela  energoresusu atkarība no austrumu kaimiņvalsts. Tā vietā būtu bijis pareizāk vairāk  balstīt vietējos uzņēmumus, kas izmanto atjaunojamos energorsursus biogāzi, koksni, saules, vēja enerģiju, uzskata asociācija.

„Patērētāji šobrīd maksā obligātā iepirkuma komponenti, un puse no tās nonāk lielo dabasgāze staciju rīcībā; ja tā samazināsies, tad saruks arī elektroenerģijas cenas,” sacīja asociācijas pārstāvis advokāts  Sandis Bērtaitis.

Ekonomikas ministrijā atzīst, ka gandrīz 20 gadu laikā atbalsta mehānismi elektroenerģijas ražotājiem gan lieliem, gan maziem vairākkārt mainījušies un ne vienmēr bijuši ekonomiski pamatoti. Ministrija  līdz gada beigām grasās piedāvāt jaunus atbalsta aprēķinus,  bet pirms tam izpētīt, kurš šo atbalstu ir saņēmis par daudz

EM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs atzina, ka kāds uzņēmums varbūt saņēmis investīciju atbalstu un tālāk  arī subsideto kilovatstundu maksājumus, varbūt kāds ir pat saņēmis atbalstu, kas par 100 procentiem pārsniedz paša investīcijas.

Ministrijā cer, ka  Eiropas Komisijas padziļinātā izpēte nebeigsies ar lēmumu kādam no lielajiem uzņēmumiem likt atmaksāt atbalsta veidā gūtos līdzekļus, subsīdiju pārtraukšana var arī likt bankrotēt kādam no mazajiem uzņēmumiem. Par patērētāju iespējām nākotnē par elektrību maksāt mazāk pašlaik prognozes izteikt ir sarežģīti.

Jau ziņots, ka, izvērtējot Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) aprīlī iesniegto sūdzību, Eiropas Komisija (EK) sākusi padziļinātu lietas izpēti un izlēmusi tuvākajā laikā pieprasīt Latvijai sniegt oficiālu skaidrojumu par atbalstu lielajām dabasgāzes stacijām. Iesniegtajā sūdzībā LAEF norādīja, ka valstij piederošo dabasgāzes staciju interešu lobēšanā esot ignorēti valsts atbalsta piešķiršanas noteikumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti