EM: Šogad kopumā gaidāma zema inflācija līdz 0,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kopumā 2013.gadā sagaidāma zema inflācija un gada vidējā inflācija nepārsniegs 0,5% pie nosacījuma, ka pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%. Cenas pieauga gan precēm, gan pakalpojumiem, attiecīgi par 0,2% un 0,3%. Salīdzinot ar 2012.gada jūniju, kopējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%.

Kā norāda ministrijā, jūnija mēnesim ir raksturīgs cenu pieaugums - to nosaka patēriņa cenu kāpums pārtikai, ko veicina jauno dārzeņu un augļu ražas parādīšanās veikalos. Šī gada jūnijā pārtikas cenas pieauga par 1,4%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,34 procentpunktiem.

Sākoties sezonas preču izpārdošanām, kā arī Līgo svētku akciju dēļ, patēriņa cenas jūnijā ir samazinājušās apģērbiem un apaviem un alkoholiskajiem dzērieniem, attiecīgi par 2,1% un 1%. Kritums šīm preču grupām kopējo cenu līmeni samazināja par gandrīz 0,2 procentpunktiem.

Turpina samazināties cenas telekomunikāciju pakalpojumiem – par 0,6% šī gada jūnijā. Gada laikā cenas ir samazinājušās par 7,4%.

Kopš šī gada aprīļa pasaules naftas cenas nesarūk tik strauji kā gada sākumā, bet pat nedaudz pieaug, un tas atspoguļojas arī Latvijas degvielas uzpildes stacijās norādītājās cenās. Degvielas cenas šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, ir pieaugušas par 0,2 procentiem.

Māstrihtas kritēriju vērtēšanā izmantotā gada vidējā inflācija jūnijā bija 0,9%.

Ministrijā prognozē, ka arī turpmāk patēriņa cenu izmaiņas Latvijā lielā mērā būs atkarīgas no cenu tendencēm pasaulē.

Eksperts: gaidāms neliels pieaugums

Savukārt ekonomists Pēteris Strautiņš norāda, ka šī brīža situācija esot stabila, tomēr turpmākajos mēnešos būs novērojams cenu pieaugums. „Tas varētu būt tāpēc, ka pirms gada tika samazināts PVN. Tam tajā mirklī bija neliela ietekme uz cenu līmeni, kaut arī dzirdēju tajā laikā, ka rezultāti tam nav bijuši, tomēr neliels rezultāts bija sākumā. Tas nedaudz pazemināja pārtikas cenas, pēc tam, droši vien, bija ietekme arī uz pārējām cenām. Tagad būs apritējis gads, attiecīgi gada inflāciju samazinošā ietekme tagad izzudīs, bet pavisam noteikti nekādi cenu lēcieni nav gaidāmi,” norāda ekonomists.

Strautiņš arī prognozē, ka būs notikumi, kas var cenas nedaudz samazināt vai iedarboties pretējā virzienā, tātad - cenas samazinoši. „Mēs zinām, ka piemēram apkure būs, īpaši jau apkures sezonas sākumā, ievērojami lētāka nekā bija pirms gada,” piebilst ekonomists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti