EM: Samazinājies apkures parādu apmērs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) apkopojusi no pašvaldībām saņemtos datus par situāciju siltumapgādē un secinājusi, ka, pieaugot cilvēku ienākumiem, veicot centrālo siltumapgādes sistēmu energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus un palielinoties apsaimniekotāju savlaicīgai komunikācijai ar parādniekiem, iepriekšējās apkures sezonas laikā būtiski pieaugusi maksātāju disciplīna un samazinājies parādu apmērs.

Tāpat vērojams, ka gandrīz visās lielajās pilsētās 2012./2013.gada apkures sezonā bija vērojams siltumenerģijas tarifu pieaugums, tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija jaunajai - 2013./2014.gada - apkures sezonai ir apstiprinājusi samazinātus siltumenerģijas tarifus, kā arī vairāki projekti par siltumenerģijas tarifu samazināšanu vēl atrodas vērtēšanā. Siltumenerģijas tarifu samazinājums ir tieši saistīts ar uzņēmumu un pašvaldību veiktajiem energoefektivitātes pasākumiem, kas tiek veikti ar ES fondu atbalstu. Siltumenerģijas zudumi tīklos Latvijā pēdējā desmitgadē ir ievērojami samazinājušies - no 18,7 % 2000.gadā līdz 14,1 % 2012.gadā, kā rezultātā ir ierobežots siltumenerģijas tarifu pieaugums iedzīvotājiem.

Izsniegto rēķinu apmaksas disciplīnā ir vērojami uzlabojumi Republikas nozīmes pilsētās kopumā apmaksāti 94,5 procenti, bet novadu pašvaldībās 92,5 procenti no iepriekšējā apkures sezonā izsniegtajiem rēķiniem par siltumenerģiju. Attiecīgi 2011./2012.gada apkures sezonā republikas nozīmes pilsētās tika apmaksāti 93,7 procenti, bet novadu pašvaldībās 88,9 procenti no izsniegtajiem rēķiniem par siltumenerģiju.

Lai nodrošinātu monitoringu par situāciju siltumapgādē, sākoties jaunajai apkures sezonai, uz Ekonomikas ministrijas aicinājumu iesniegt datus ir atsaukušās 94 no 119 pašvaldībām. Pašvaldību iesniegtā informācija tiks apkopota Informatīvajā ziņojumā, kas tuvākajā laikā tiks iesniegts Ministru kabinetā.

Šobrīd kopējais parādu apmērs par visām apkures sezonām uz 01.09.2013. republikas nozīmes pilsētās kopā sastāda 18,7 miljonus latu, savukārt pašvaldībās tas sastāda 11,2 miljonus latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti