Panorāma

J. Stepaņenko izstājas no partijas "Likums un kārtība"

Panorāma

PVO: Eiropā pieaug Covid-19 gadījumu skaits

EM rosina atsevišķām nozarēm turpināt pabalstus un samazināt PVN

EM rosina dažām nozarēm turpināt izmaksāt Covid-19 pabalstus un samazināt PVN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jūnijs ir pēdējais mēnesis, par kuru iespējams saņemt dīkstāves pabalstus un citus ar Covid-19 saistītus atbalsta instrumentus. Ekonomikas ministrija (EM) rosina vēl divus mēnešus atsevišķām nozarēm izmaksāt algu subsīdijās, kā arī grantus par apgrozījuma kritumu, taču vienošanās par to nav. Ministrija arī uzskata, ka pandēmijas skartajām nozarēm uz laiku varētu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no 21% līdz 9%.

No rītdienas, 1. jūlija, darbiniekiem vairs nepienāksies dīkstāves pabalsti, kā arī beigsies algu subsīdiju un apgrozījuma krituma grantu programmas. Vai un cik lielā mērā atbalstu turpināt, valdībā vienošanās nav.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) norādīja, ka dīkstāves pabalsti vairs neesot nepieciešami, taču atsevišķām nozarēm subsīdijas algām un grantus gan vajadzētu maksāt līdz augusta beigām. Kā piemērus Vitenbergs minēja tūrismu, ēdināšanu, izmitināšanu, kā arī nozares, kas var apkalpot tikai vakcinētos.

Viņš pauda: "Tie paši fitnesa centri. Viņi atsāka darbību, un bija arī diezgan lielas diskusijas, vai viņiem to atsākt, bet viņi to izdarīja. Tas, ko šie uzņēmēji redz, ka cilvēku tiešām ir ļoti maz, kas šajos apstākļos izvēlas saņemt šo pakalpojumu, un ar tiem pat nav iespējams nomaksāt komunālos maksājumus. Mēs šādi pakļautu bankrotiem ļoti daudz uzņēmumu."

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) pauda, ka tiem, kas var apkalpot tikai vakcinētos klientus, valsts atbalsts jāturpina.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sacīja: "Vakcinētās personas ir tik, cik ir. Šobrīd, ja man atmiņa neviļ, kaut kur tuvojas 25% vai 30%. Kopējais tirgus ir mazāks par 70%. Tā kā tas jebkurā gadījumā ir ierobežojums."

Otrs ministrijas rosinājums ir samazināt skartajām nozarēm PVN līdz 9%. Vitenbergs skaidroja, ka tā esot rīkojušās vairākas reģiona valstis. Nodokli varētu samazināt uz diviem gadiem, kas ļautu straujāk atgūt izaugsmi un piesaistīt tūristus.

Vitenbergs par atbalsta turpināšanu lūdzis sasaukt finanšu ministra Jāņa Reira ("Jaunā Vienotība") vadīto uzņēmējdarbības atbalsta grupu. Reirs slimības dēļ šodien komentēt atbalsta turpināšanu atteica. No intervijas atteicās arī premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), kurš iepriekš par atbalstu nozarēm, kas pilnvērtīgi drīkst strādāt tikai ar vakcinētajiem klientiem, izteicies skeptiski. Viņš jau iepriekš norādīja, ka vakcinācija ir pilnīgi plaši pieejama jebkuram virs 12 gadiem.

"Rodas jautājumi, vai tas ir ētiski un pareizi, ka nodokļu maksātāji tagad subsidētu kādu, kas negrib atsākt darbu. Manuprāt, tas ir ļoti grūti attaisnojami," sacīja Kariņš.

Savukārt Vitenbergs uzsvēra: "Varbūt atšķiras šie viedokļi par to, vai ierobežojumi, kas šobrīd ir spēkā, kavē uzņēmējdarbību vai nekavē. Mēs esam, es teiktu, aktīvākā komunikācijā ar dažādām nozarēm, un tas, ko mēs redzam, un informācija, ko no viņiem saņemam, liecina, ka pilnvērtīgi darbu nav iespējams atsākt."

Vitenbergs norādīja, ka ministrijas iecerētā atbalsta pakete, ieskaitot PVN samazināšanu, valstij izmaksātu ap 50 līdz 60 miljoniem eiro mēnesī.

KONTEKSTS:

Latvijas uzņēmējiem Covid-19 izraisītās krīzes laikā pieejami ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētās darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti