EM rosina daudzdzīvokļu namu siltināšanai piešķirt 75 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) skatīšanai valdībā virzīs priekšlikumu daudzdzīvokļu māju renovācijai piešķirt 75 miljonus eiro. Tādējādi šis atbalsta mehānisms palīdzēs uzņēmējiem un Latvijas tautsaimniecībai pārvarēt Covid-19 pandēmijas radītās krīzes sekas, bet iedzīvotājiem – sakārtot dzīvojamo fondu un mazināt apkures izdevumus, informēja EM.

Ministrijā skaidroja, ka papildu finansējuma novirzīšana daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes veicināšanai ļautu realizēt attīstības finanšu institūcijā "Altum" 2019. gadā iesniegtos projektus, kam nepietika finansējuma Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmā.

Vienlaikus papildu finansējums ļautu pieņemt papildu projektus 2020. gadā. Tādējādi tiktu novērsts būvdarbu pārrāvums pēc ES struktūrfondu 2016.-2020. gada plānošanas perioda beigām,

kā arī netiktu apturēta būvniecības uzņēmumu darbība, vienlaikus neļaujot aizplūst uz citām ES valstīm kvalificētam darbaspēkam, skaidroja EM.

"Daudzdzīvokļu māju renovācija ir efektīvs atbalsta mehānisms ātrai Covid-19 seku mazināšanai, jo ļaus risināt vairākas problēmas vienlaikus: Latvijas ekonomikā un būvniecības nozarē ieplūdīs vismaz 150 miljonus eiro, kas radīs jaunas darbavietas, 67% no māju renovācijā ieguldītās naudas paliek Latvijas ekonomikā. Investīcijas mājokļu siltināšanā ir arī nozīmīgs atbalsta avots Latvijas būvmateriālu ražotājiem. Papildus, samazinot siltumapgādē dabasgāzes patēriņu, tiek uzlabota Latvijas tirdzniecības bilance," norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

Māju renovācijas programma ir īpaši nozīmīga arī tādēļ, ka tā sekmēs ekonomisko aktivitāti reģionos, jo līdz šim visaktīvāk programmā projekti mājokļu atjaunošanai ir iesniegti no Latvijas reģioniem, atzīmēja ministrijā.

Līdz šim pabeigtie projekti uzrāda būtisku enerģijas patēriņa samazinājumu – ja pirms mājas atjaunošanas vidējais enerģijas patēriņš bija 165 kWh gadā, tad pēc renovācijas darbiem tas ir vidēji par 67% zemāks jeb 54 kWh gadā, kas ir būtisks ietaupījums arī iedzīvotāju izmaksām.

KONTEKSTS:

Šā gada sākumā noslēdzās pieteikumu pieņemšana daudzdzīvokļu māju atjaunošanas projektiem māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmā. Šajā programmā Latvijā kopš programmas sākuma 2016. gada pavasarī ir iesniegts 821 projektu pieteikums par provizorisko summu 375 miljoni eiro.

Ēku energoefektivitātes celšanai pieteiktais finansējums pārsniedza programmā pieejamo. Lai programmu varētu turpināt un tajā nebūtu pārrāvuma, vajadzēs domāt par trūkstošā finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta, iepriekš norādīja EM.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmu īsteno “Altum” ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Visaktīvāk programmā projektus mājokļu atjaunošanai ir iesnieguši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji (369 projekti), kam seko daudzdzīvokļu namu iemītnieki Kurzemē (188), Vidzemē (124), Zemgalē (109) un Latgalē (31).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti