EM plāno izveidot Finansēšanas fondu zemas īres mājokļu būvniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai veicinātu mājokļu pieejamību iedzīvotājiem, kas nepietiekamu ienākumu dēļ nevar atļauties mūsdienu būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu mājokli uz tirgus nosacījumiem, Ekonomikas ministrija (EM) plāno izveidot Finansēšanas fondu zemas īres mājokļu būvniecībai, informēja EM.

Kopumā šim mērķim paredzēts finansējums 42,9 miljonu eiro apmērā, sniedzot ilgtermiņa aizdevumus ar granta elementu nekustamā īpašuma attīstītājiem zemu izmaksu īres mājokļu būvniecībai. Ar šo finansējumu iecerēts uzbūvēt vismaz 700 īres dzīvokļus.

EM norādīja, ka mājokļu pieejamības problēmas reģionos kavē jaunu darba vietu izveidi, bet atbilstošas publiskās infrastruktūras pieejamība kavē investīciju piesaisti un reģionu attīstību Latvijā, jo investoriem ir nepieciešama ražošanas telpu noma vai iegāde, elektrības pieslēgumi, IT komunikācijas, pievedceļi, notekūdeņu attīrīšanas sistēmas u.c. infrastruktūra. Eiropas Atveseļošanas fonda plāna nevienlīdzības mazināšanas pasākumu ietvaros iekļauti pasākumi iepriekšminēto problēmu risināšanai.

“Kopš deviņdesmitajiem gadiem Latvijā ir uzbūvētas tikai 3–4% jaunas daudzīvokļu mājas, turklāt tikai Rīgā un Pierīgā, reģionos praktiski jaunu mājokļu nav. Taču nu mums ir atvēlēti līdzekļi, lai varētu uzsākt jaunu īres mājokļu būvniecību visā Latvijā,” paziņojumā medijiem norādīja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Savukārt, lai veicinātu nodarbinātību un privāto investīciju piesaisti, Ekonomikas ministrija kopā ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju strādā pie atbalsta programmas investīcijām uzņēmējdarbības publiskajā infrastruktūrā industriālo parku un teritoriju attīstīšanai reģionos. Tās ietvaros paredzēts sniegt atbalstu pašvaldībām un komersantiem uzņēmējdarbības vides attīstībai kopumā 80 miljonu eiro apmērā.

Plānots nodrošināt komersantu pieprasījumā balstītu četru nacionālas nozīmes industriālo parku attīstību Latvijas reģionos.

EM norādīja, ka Atveseļošanās fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē, un tie investējami līdz 2026. gadam.

KONTEKSTS:

Atveseļošanas fonds (Recovery and Resilience Facility), ir jauna, EK centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027. gada plānošanas perioda Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetam. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Nacionālā attīstības plāna mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē, un tie investējami līdz 2026. gadam.

Latvijas valdība precizēto plānu 1,82 miljardu eiro piesaistei no ES Atveseļošanas un noturības mehānisma apstiprināja 27. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti