Labrīt

Re:Check: Reirs par atbalstu inflācijas dēļ. Izplatītākie mīti par karu Ukrainā

Labrīt

Ar cerīgu skatu uz nākotni – izdots Rūtas Mežavilkas dzejoļu krājums "Tālāk"

Ekonomikas ministrija piedāvās Latvijai atteikties no Krievijas gāzes no nākamā gada

EM piedāvās Latvijai atteikties no Krievijas gāzes no nākamā gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ekonomikas ministrija (EM) pirmdien valdošās koalīcijas partiju sanāksmē piedāvās Latvijai atteikties no Krievijas gāzes piegādēm no nākamā gada 1. janvāra, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Ministrs norādīja, ka piedāvās Latvijai iesaistīties Igaunijas un Somijas Paldisku termināļa projektā. Vitenbergs sacīja, ka, viņaprāt, tā ir vienīgā iespēja uzsākt sašķidrinātās gāzes piegādes jau šī gada rudenī.

"Ir daudz runāts par to, ka ir nepieciešams vēl viens papildus terminālis reģionā, un šī ir vienīgā iespēja uzsākt reālu darbību šī gada rudenī," vērtēja Vitenbergs.

Viņš norādīja, ka tiks piedāvāta arī iespēja turpināt attīstīt sašķidrinātās gāzes termināļa projektu tepat Latvijā, kurš pēc tam varētu būt attīstīts sadarbībā ar Igauniju un Somiju.

Komentējot iespējamo sašķidrinātās gāzes termināli Skultē, Vitenbergs sacīja, ka idejas un piedāvājumi esot vairāki. "Arī atrodoties Amerikā vizītē, kur bija virkne augsta līmeņa tikšanās ar partneriem, ir kā minimums trīs dažādi piedāvājumi no uzņēmējiem, un neslēpšu, ka Skulte ir viens no tiem," atzina ministrs.

Vizītes laikā arī EM meklējusi sašķidrinātās gāzes piegādes partnerus Latvijai. Kopumā seši uzņēmumi piedāvājuši sadarbību. Drīz varētu tikt parakstīti līgumi. Cenu ministrs nenosauca, jo precīzas vienošanās vēl nav. Politiķis tomēr cer, ka cena būs konkurētspējīga.

Vērtējot iespējamās izmaksas sašķidrinātas gāzes termināliem, Vitenbergs norādīja, ka Igaunijas piedāvājums Paldisku termināļa attīstīšanā ir tāds, ka katra no iesaistītajām valstīm tās sedz procentuāli no patērētāju iepriekšējā gada gāzes apjomiem.

"Latvijai no šī reģiona patēriņš varētu būt ap trešdaļu, taču konkrētu summu nosaukt vēl nevaram, jo Igaunijas kolēģis šīs privātais attīstītājs vēl runā ar potenciāliem investoriem par šī prāmja nomu," skaidroja Vitenbergs.

KONTEKSTS:

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") jau iepriekš norādījis - koalīcijā ir vienprātība, ka Latvijai pēc iespējas drīzākā laikā jāatsakās no Krievijas dabasgāzes piegādēm, neatkarīgi no tā, kā lems citas valstis un arī Eiropas Savienība (ES).

Baltijas valstu enerģētikas neatkarības nodrošināšanai ir nepieciešams vēl viens sašķidrinātās gāzes (LNG) terminālis. Starp tā atrašanās vietām ir minēti Paldiski Igaunijā, Skulte, Rīga, papildu terminālis Klaipēdā u.c.

Kariņš ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja, ka saredz iespēju, ka LNG termināļu projektus vienlaicīgi varētu virzīt gan Igaunijā Paldiskos, gan arī Latvijā pie Skultes ostas.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Skultes termināļa gadījumā valsts nav gatava ar saviem līdzekļiem attīstīt šo projektu.

Tāpat ziņots, ka Igaunijas valdība panākusi principiālu vienošanos par to, ka valsts līdz gada beigām atteiksies no Krievijas dabasgāzes importa. Lai izpildītu šo lēmumu, valsts ziemeļrietumu ostas pilsētā Paldiskos tiks izveidotas LNG izkraušanas iespējas un tiks iepirktas nacionālās gāzes rezerves vienas teravatstundas apmērā, informēja valdības preses dienestā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti