Pusdiena

Kārtējo reizi atlikta tiesas sēde Zilupes mēra krimināllietā

Pusdiena

Pusdiena 30.03.2017

EM: Mikrouzņēmumiem ar ne vairāk kā 50 000 eiro gada apgrozījumu – 15% nodokļa likme

EM piedāvājums: Mikrouzņēmumiem ar ne vairāk kā 50 000 eiro gada apgrozījumu – 15% nodokļa likme

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums nepārsniedz 50 000 eiro gadā, nodokļos varētu būt jāmaksā 15% no apgrozījuma, paredz Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) modelis.

Jau iepriekš ar līdzīgu priekšlikumu klajā nāca Finanšu ministrija (FM) rosinot samazināt mazo uzņēmumu pieļaujamo apgrozījumu no līdzšinējiem 100 000 eiro līdz 40 000 eiro gadā, arī nodokļos maksājot 15%. EM gan savā priekšlikumā papildus vēl rosina atvieglot nodokļu nomaksas sistēmu.

Pagājuši septiņi gadi kopš MUN ieviešanas un pēdējos gados par tematu bijušas daudzas asas diskusijas sabiedrības, politiķu un ierēdņu vidū.

EM uzdots līdz 2017.gada jūnijam meklēt papildu risinājumus, kas nodrošinātu atbalsta pasākumus uzņēmējdarbības uzsācējiem un uzņēmumiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu.

"Mēs piedāvājam saglabāt 15% apgrozījuma nodokli, palielināt finansējumu, ko novirza tieši sociālajām garantijām līdz 95%. Ierobežojam negodīgu konkurenci tieši attiecībā uz darba spēka izmantošanu.

Mūsu gadījumā piekrītam, ka varētu būt 900 eiro maksimālā alga, kuru darbinieks varētu saņemt mikrouzņēmumu nodokļa režīmā, bet ar obligātu nosacījumu, ka tas ir 900 eiro visos mazajos uzņēmumos.

Un svarīgākais, ko piedāvājam ieviest - nodokļu maksātājam ir viens konkrēts konts, kurš ir domāts tieši saimnieciskās darbības veikšanai. No konta, kas ir bankā, veic visus darījumus un no mazā uzņēmuma apgrozījuma šie 15% automātiski tiek piestādīti un iekasēti no konkrētā uzņēmuma," klāsta EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko.

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS aptaujājis teju 4000 mazo uzņēmēju, kas nodarbina ne vairāk par pieciem darbiniekiem un kā gada apgrozījums nepārsniedz 100 000 eiro. Nedaudz vairāk kā puse aptaujāto strādā vispārējā nodokļu režīmā un otra daļa MUN režīmā.

Pētnieks Arnis Kaktiņš norāda, ka 73% no visiem aptaujātajiem uzņēmumiem uzskata, ka Latvijā ir jāsaglabā īpašs nodokļu režīms mazajiem uzņēmumiem.

"Visvairāk, 41% uzņēmēju izvēlējās esošo MUN režīmu [ar likmi] 15% apmērā situācijā, ka tas attiektos uz uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 50 tūkstošiem gadā. Un sociālo iemaksu apmērs būtu atkarīgs no uzņēmumu apgrozījuma. Katrs piektais izvēlās esošo vispārējo nodokļu režīmu un 21% izvēlās 5% nodokli no apgrozījuma līdz 50 tūkstošiem gadā plus atsevišķi jāmaksā VSAOI [valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas] no darbinieka algas vispārējā kārtībā," teica Kaktiņš.

No teju 2000 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedru aptuveni trešdaļai ir līdz pieciem darbiniekiem uzņēmumā. Arī organizācijas biedri pamatā uzskata, ka MUN režīmu ir jāsaglabā, bet jāuzlabo un EM priekšlikumu atbalsta.

Komentējot MUN atdevi tautsaimniecībā, EM vēl papildināja, ka mazo uzņēmumu skaits no 25 000 2013.gadā pieaudzis līdz teju 51 000. Savukārt valsts budžeta ieņēmumi no mazo uzņēmumu darbības pērn sasniedza 63,5 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta Raimonds Vējonis pērn beigās "atmeta atpakaļ" Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus, kas iepriekš paredzēja no 2019. gada likvidēt MUN režīmu. Prezidents aicināja izstrādāt alternatīvu, kā mazajiem un dzīvesstila uzņēmumiem būtu jāstrādā pēc mikrouzņēmumu aizlieguma. 

Pēc tam Saeima nolēma MUN likmi no šā gada noteikt 15% apmērā iepriekšējo 9% vietā. Mazajiem uzņēmumiem – ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā – nodokļa likme ir mazāka, proti, 12% no apgrozījuma. Šis izņēmums darbosies tikai šogad.

Saeima vienlaikus uzdeva valdībai līdz šā gada 1.jūnijam iesniegt Saeimā likumprojektus, kas paredz vienkāršota nodokļa regulējuma ieviešanu mazajiem uzņēmumiem un mikrouzņēmumiem, lai aizstātu esošo mikrouzņēmumu nodokļa režīmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti