EM piedāvā uzņēmumiem kompensēt pusi no elektrības sadārdzinājuma virs 160 eiro par MWh

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā uzņēmumiem kompensēt pusi no elektrības sadārdzinājuma virs 160 eiro par megavatstundu (MWh). Tas attiektos uz visiem uzņēmumiem no oktobra līdz aprīļa beigām. Šo piedāvājumu ministrija otrdien, 27. septembrī, iesniegs valdībā izskatīšanai. Nozare šo priekšlikumu atbalsta.

Elektroenerģijas izmaksu pieaugums uzņēmumiem ir tik liels, ka bez valsts atbalsta izmaksu segšanai vairāki uzņēmumi būs spiesti savu darbību pārtraukt, norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

EM Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdē visiem uzņēmējiem piedāvāja līdzfinansēt elektrības cenu sadārdzinājumu.

"Esam piedāvājuši risinājumu – ka virs noteikta līmeņa, kas šobrīd ir 160 eiro par megavatstundu, tiek līdzfinansēti 50% no tā tarifa kāpuma, kas nu kuram ir virs šī līmeņa. Tas nozīmē, ka neatkarīgi no elektroenerģijas tirgotāja, no kura tiek pirkta elektroenerģija, uzņēmums jau rēķinā saņems valsts atbalsta aprēķinu. Tas tiks kompensēts caur elektroenerģijas tirgotājiem," skaidroja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

EM piedāvā uzņēmumiem kompensēt pusi no elektrības sadārdzinājumu virs 160 eiro par MWh
00:00 / 02:58
Lejuplādēt

Atbalsts paredzēts no 1. oktobra līdz aprīļa beigām. Taču tam vēl nepieciešams valdības atbalsts, ko Indriksone cer sagaidīt rīt. LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone šo uzskata par labu un sabalansētu risinājumu.

"Vēl ir atvērts jautājums par ļoti, ļoti lielajiem energoietilpīgajiem uzņēmumiem, kuru mums nav daudz. Tie ir arī ļoti lieli darba devēji, kuriem ir arī [atbalsta] programma, kas tieši paredzēta energointensīvajiem [patērētājiem], kas ir jau pieņemti valdībā, diemžēl tā pilnībā visas problēmas nerisina," norādīja LDDK vadītāja.

Meņģelsone stāstīja, ka šobrīd uzņēmumi ir izdarījuši visu iespējamo, lai ražotu pēc iespējas lētāk. Kā pēdējo, ļaunāko scenāriju – darbaspēka samazināšanu – cer nepieļaut, tāpēc nozare gaida valdības atbalstu, norādīja LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Lai sniegtu papildu atbalstu mājsaimniecībām, ministrija piedāvā diferencēt centralizētās siltumapgādes atbalstu – no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavatstundu, kompensēt 90%.

Vēl ministrija vēlas noteikt vienotu dabasgāzes cenas slieksni mājsaimniecībām – 107,34 eiro par megavatstundu, un valsts kompensētu tirgotājiem to summu, kas pārsniedz slieksni.

Bet trešais atbalsta pasākums būs elektroenerģijas cenas pieauguma kompensēšana mājsaimniecībām – noteikt visām mājsaimniecībām pirmās 100 kilovatstundas par fiksētu tarifu, kas nepārsniedz 180 eiro par megavatstundu, un valsts kompensēs atlikušo starpību ar reālo cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti