EM: No nākamā gada maksājums par OIK samazināsies par aptuveni 60%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) vidējā likme no 2022. gada 1. janvāra samazināta aptuveni par 60%. Tas daļēji saistīts ar elektrības cenu pieaugumu, kā dēļ lietotājiem būs mazāk jāpiemaksā par OIK.

Ekonomikas ministrija (EM) informēja, ka, izskatot informatīvo ziņojumu “Iepirkuma komponentes strauja mazināšana kā instruments elektroenerģijas cenas pieauguma ierobežošanai 2022. gadā”, Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja ministrijas priekšlikums OIK vidējo likmi no 2022. gada 1. janvāra samazināt aptuveni par 60 %, tas ir, līdz 7,55 eiro par megavatstundu (MWh).

Ministrija skaidroja, ka šādu OIK vidējās likmes samazinājumu šobrīd ir iespējams panākt, ņemot vērā dabiskos faktorus, tajā skaitā nākotnes elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas prognozi, obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas samazinājumu un lēzenu elektroenerģijas patēriņa pieaugumu. Tāpat OIK likmes mazināšanai novirza valsts budžetā paredzēto dotāciju un izmanto šā gada SIA „Enerģijas publiskais tirgotājs” pozitīvo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci kā kompensējošo instrumentu attiecībā uz 2022. gada budžeta bilanci. Šāds risinājums nodrošina neitrālu ietekmi uz vispārējās valdības parādu.

Jautājums skatīts valdības sēdes slēgtajā daļā, līdz ar to informatīvais ziņojums nav publiski pieejams un nav apskatāmi aprēķini par katra no minētajiem faktoriem ietekmi uz samazinājumu.

Iepriekš, kad izskanēja iecere par OIK samazināšanu nākamgad, Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts Ivars Zariņš (“Saskaņa”) Latvijas Radio norādīja, ka samazinājums ir iespējams tieši pieaugušo cenu dēļ: “OIK maksājums veidojas – ir fiksētais apjoms, kas būtu jāsaņem OIK saņēmējam, no tā tiek atņemta tirgus cena. Ja tirgus cena ceļas uz augšu, tad attiecīgi OIK maksājums samazinās. [..] Tāpēc, ka tirgus cena ir cēlusies, mazāk jāpiemaksā klāt, lai [OIK saņēmēji] saņemtu savu kāroto pīrāgu.”

Tikmēr Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns teica, ka ietaupījumu elektrības rēķinā no nākamā gada sajutīs ikviena Latvijas mājsaimniecība.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Atbilstošu lēmumu jau pieņēmusi arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), līdz ar to izmaiņas stāsies spēkā no janvāra.

EM atgādināja, ka no šā gada 1. janvāra OIK likme samazināta no 22,68 eiro par MWh  līdz 17,51 eiro par MWh, vienlaikus paredzot pakāpenisku OIK mazināšanu arī turpmākajos gados, t.sk. OIK likme 2022. gadā tika prognozēta 12,61 eiro par MWh apmērā.

KONTEKSTS:

Iepriekš uz trūkumiem OIK sistēmas kontroles mehānismā norādīja arī Valsts kontrole, solot vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. OIK sistēmu izmeklēja arī Saeimas izmeklēšanas komisija, secinot, ka atbildīgo daudz, bet vainīgo nav. Komisija norādījusi, ka politiskā atbildība par daudz kritizēto OIK solidāri jāuzņemas amatpersonām, kas lēmušas par sistēmas ieviešanu. Tomēr nekādu pretlikumīgu ietekmi uz amatpersonu lēmumiem komisija nav konstatējusi.

Tikmēr  Saeima pērn rudenī konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu elektrības patērētājiem, un pašlaik šo ieceri pirms izskatīšanas parlamenta 2. lasījumā vērtē Tautsaimniecības komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti