EM: No 1.oktobra visām cenām ir jābūt latos un eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) atgādina, ka no šā gada 1.oktobra sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad cenas precēm un pakalpojumiem jānorāda gan latos, gan eiro, lai patērētāji varētu ātrāk pierast pie jaunās valūtas.

Aprēķinot cenas, komersanti drīkst izmantot tikai Eiropas Savienības Padomes noteikto fiksēto valūtas kursu: 1 EUR = 0,702804 LVL, strikti ievērojot matemātiskos pārrēķināšanas principus. Paralēlās atspoguļošanas periodā preču un pakalpojumu cenu norādīšana gan latos, gan eiro palīdzēs patērētājiem sekot līdzi cenām un aprast ar jauno valūtu, kā arī ļaus sabiedrībai jau laikus sagatavoties norēķinu valūtas maiņai un atvieglos preces vērtības salīdzināšanu eiro un latos.

Laika periodā no 2013.gada 1.oktobra līdz 2013.gada 31.decembrim pārdevējiem un pakalpojumu sniedzējiem papildus cenu norādīšanai latos būs jānorāda gala cena arī eiro.

Laika periodā no 2014.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam papildus cenu norādīšanai eiro būs jānorāda gala cenas arī latos.

Tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji ir tiesīgi izvēlēties sev ērtāko un izdevīgāko risinājumu cenu norādīšanā un cenu zīmes ir iespējams veidot tā, lai tās būtu derīgas visu paralēlās atspoguļošanas periodu un nebūtu jāmaina 1.janvārī.

Cenu paralēlās atspoguļošanas pienākumu nosaka „Euro ieviešanās kārtības likums” Ministru kabineta noteikumi „Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas” (pieejami bez maksas interneta vietnē www.likumi.lv).

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izstrādājis vadlīnijas par pareizu cenu norādīšanu, kas skaidro tiesību aktu prasības, sniedz padomus un piemērus komersantiem par cenu norādīšanu dažādās situācijās. Minētās vadlīnijas kopā ar citu praktisko informāciju uzņēmējiem par pāreju uz eiro atrodamas eiro.lv mājas lapas uzņēmēju sadaļā.

Kā ziņots iepriekš, PTAC cenu paralēlās atspoguļošanas periodā (no šī gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam) pārbaudīs, vai cena norādīta abās valūtās, vai komersants veicis atbilstoši valūtas konvertāciju. Kopā ieplānots veikt ap 30 000 pārbaužu.

Lai nekļūdīgi norādītu preču un pakalpojumu cenas, komersantus aicina iepazīties ar PTAC izstrādātajām Vadlīnijām preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā.

Papildus informāciju komersanti var saņemt, zvanot pa PTAC eiro informatīvo tālruni 67388641 vai sūtot e-pastu uz [email protected].

Patērētāji var uzdot sev interesējošus jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554 vai arī sūtot e-pastu uz [email protected].

Tāpat komersantiem ir iespēja apliecināt godīgu komercpraksi pārejā uz eiro, piedaloties iniciatīvā „Godīgs eiro ieviesējs” (www.godigs.lv).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti