EM neredz iespēju būvniekiem noteikt «force majeure»; rosina veicināt vakcināciju pret Covid-19

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Būvkompānijās pret Covid-19 vakcinējušies vidēji 70-75% darbinieku, tomēr būvnieki bažījas, ka iesāktos būvniecības objektus būs grūtības pabeigt, jo pēc 15. decembra būs cilvēki, kas darbu "zaļajā režīmā" turpināt nevarēs. Tas nozīmē, ka būvnieki nespēs izpildīt spēkā esošo līgumu nosacījumus un par darbu kavēšanu būs jāmaksā līguma sods. Latvijas Būvnieku asociācija pirmdien Ekonomikas ministrijai nosūtījusi oficiālu vēstuli ar aicinājumu šo situāciju un apstākļus, kas radīsies pēc 15. decembra, atzīt par "force majeure". Ministrija neredz iespēju izpildīt prasību.

Vakcinācijas līmenis būvniecības uzņēmumos ir ļoti atšķirīgs – ir uzņēmumi, kuros ir vakcinēti visi darbinieki, bet ir arī tādi uzņēmumi, kuros vakcinēto darbinieku skaits ir zem 20%, liecina Latvijas Būvnieku asociācijas aptauja. Tomēr visiem, sākot no 15. decembra, Covid-19 sertifikāts būs nepieciešams. Būvnieku asociācijas vadītājs Normunds Grīnbergs uzsvēra, ka darbinieku atstādināšana no darba atstās būtiskas sekas un būvniekiem būs grūtības izpildīt līgumsaistības ar pasūtītājiem. Būvnieku asociācija piedāvā noteikt, ka šī ir "force majeure" situācija, kuru iepriekš paredzēt nevarēja. Tas ļautu būvniekiem sēsties pie sarunu galda ar pasūtītājiem un vienoties par līguma termiņa pagarinājumu.

Būvkompānijas EM prasa «force majeure» dēļ prasības darbiniekiem vakcinēties pret Covid-19
00:00 / 04:06
Lejuplādēt

"Tā visa rezultātā mēs zaudējam būvniecībā diezgan liela apjoma profesionālus cilvēkus pie situācijas, ka viņu jau tā trūkst. Visām būvkompānijām pasūtījuma apjomi ir lieli pret spēju tos izpildīt. Resursu, it īpaši, cilvēku resursu pietrūkst. Zaudēt vēl cilvēkus nav pieļaujami. Turklāt mēs redzam, ka nākotne, nākamais gads nesīs vēl lielākus apjomus būvniecībā," sacīja Grīnbergs.

Latvijas Radio aptaujātie būvnieki atzīst, ka ar bažām gaida 15. decembri, jo esošos pasūtījumus ar mazāku darbinieku skaitu savlaicīgi nebūs iespējams izpildīt, līdz ar to līgumsods būs neizbēgams. Uzņēmuma "Wesemann" valdes loceklis Ivars Paurs atklāja, ka 20 no 70 darbiniekiem, kas strādā objektos, paziņojuši, ka dažādu iemeslu dēļ nevakcinēsies. "Līdz ar to viņi visi līdz 15. decembrim būs prom, un tad sāksies lielas problēmas. No septiņām brigādēm izjūk trīs. Tad ir nākamais jautājums, kā izpildīt līgumsaistības.

 Skaidrs, ka janvārī puse no tā, ko mēs ikdienā veicam, netiks veikta.

Tas draud ar objekta termiņa neievērošanu un tālāk ar soda sankcijām un visu pārējo," stāstīja Paurs. Viņš atklāja, ka pašlaik ir divi objekti, ko nevarēs pabeigt laikā. 

Paurs uzsvēra: "Bet, ja tas ir divu miljonu objekts, kuru nepabeidzot man ir paredzēti 10% soda nauda, kuru es varu sakrāt trīs nedēļās, tad tas nozīmē, ka es dabūšu 200 tūkstoš eiro soda naudu. Tikai par vienu objektu. 

Valdība pieņēma šādu lēmumu. Cilvēkam ir tiesības darīt, ko vēlas, un es viņu nevaru ietekmēt. Par to es tikšu sodīts. Par to, ka es aprīlī parakstīju līgumu, ka solos līdz nākamā gada aprīlim pabeigt objektu."

Akciju sabiedrības "Būvuzņēmums Restaurators" valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs pastāstīja, ka līgumsaistības izpildīt būs problēmas pilnīgi visos objektos, par kuriem šobrīd noslēgti līgumi. Objektos strādājošo darbinieku vakcinācijas aptvere ir apmēram 60–70%.

Uz jautājumu, vai viņš jau ir aplēsis soda naudu apjomu, Mamajs atbildēja: "Es baidos to rēķināt. Tāpēc es to vienkārši nedaru. Ar cerību, ka ir tomēr cilvēkiem, kuri pieņem lēmumus, izpratne par ekonomiku nozares līmenī. Pagaidām es diemžēl to neredzu. Bet es tiešām ceru, ka tuvākajās dienās šī sapratne ļoti strauji parādīsies. Risinājums ir ļoti vienkāršs – atstāt būvniecības jomu tādā situācijā, kā tā bija pirms mēneša. Nebija jau tā, ka būvniecība bija Covid-19 perēklis un ka objektos bija epidemioloģiski nedroša vide. Tas īsti tā nav. Liela daļa būvdarbu notiek ārā, svaigā gaisā."

Latvijas Būvnieku asociācija pirmdienas rītā Ekonomikas ministrijai nosūtījusi oficiālu vēstuli ar aicinājumu šo situāciju un apstākļus, kas radīsies pēc 15. decembra, atzīt par "force majeure".

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis.
00:00 / 02:57
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis intervijā Latvijas Radio sacīja, ka ministrija seko līdzi situācijai, bet neredz iespēju izpildīt būvnieku prasīto. Tā vietā uzņēmumiem vajadzētu veicināt vakcināciju.

"Būvniecības nozare ir viena no tām, kas pēdējās nedēļās ir visaktīvāk vakcinējusies, un uz pagājušās nedēļas sākuma tie bija jau 70%. Mēs redzēsim otrdien jaunākos datus. Bet šobrīd mēs redzam, ka nozare aktīvi vakcinējās.

Līdz ar to nebūtu pamata apstādināt būvniecības nozari ar "force majeure" nosacījumiem," stāstīja Valantis.

Pēc viņa teiktā, visām nozarēm pietiekami ātri bijis zināms, ka būs prasība vakcinēties pret Covid-19, lai to varētu izdarīt laikā. Valantis norādīja, ka būvniecībā ir liels valsts un pašvaldību pasūtījumu īpatsvars. Tā kā budžets tiek plānots uz gadu, ir objekti, kas jāpabeidz šogad, kam nākamgad līdzekļi nav paredzēti.

Ministrijas pārstāvis pieļāva, ka atsevišķos gadījumos būs grūtības izpildīt saistības. Tomēr viņš atgādināja, ka ziemā būvniecība nav pati aktuālākā, tādēļ nozares resursus varētu koncentrēt tajos objektos, kuri obligāti jāpabeidz šogad.

Ekonomikas ministrija ir iepazinusies ar Latvijas Būvnieku asociācijas vēstuli, kas publicēta internetā.

"Mēs šai nozarei tiešām rūpīgi sekojam līdzi – gan vakcinācijai, gan arī būvniecības apjomiem, gan būvniecības izmaksu pieaugumam. Šī ir viena no būtiskākajām tautsaimniecības nozarēm. Mums ir svarīgi, lai gan nozare veiksmīgi pielāgotos jaunajiem apstākļiem, gan tie, kas pasūta būvniecības pakalpojumus, arī būtu apmierināti gan ar kvalitāti, gan termiņos izpildītiem darbiem," sacīja Valantis.

Atbildot uz jautājumu, kā situāciju risināt – vai būvniecības nozari var noteikt kā izņēmumu, Valantis norādīja:

"Pašlaik mēs nesaskatām iespēju radīt izņēmumus. Mēs visi apzināmies, ka ilgtermiņa risinājums, lai tautsaimniecība veiksmīgi strādātu šajos apstākļos, ir vakcinācijas aptveres kāpināšana, saslimšanas mazināšana. No šāda veida "lokdauniem", ko mēs jau vairākas nedēļas piedzīvojām, protams, ieguvējs nav neviens.

Mūsu kopējās interesēs ir veicināt vakcināciju, pielāgoties tām prasībām, ko valdība ir noteikusi. Un es domāju, ka rezultāti arī neizpaliks."

KONTEKSTS:

15. novembrī, beidzoties mājsēdei, valdība lēma atgriezties pie dzīves pārsvarā "zaļajā režīmā", proti, plašākām iespējām iepirkties, pulcēties un saņemt pakalpojumus tikai cilvēkiem, kuri ir potējušies pret Covid-19 vai var uzrādīt pārslimošanas sertifikātu. Savukārt nepotētajiem vai vīrusu nepārslimojušajiem ir pieejams "sarkanais režīms" – pašu nepieciešamāko preču un pakalpojumu saņemšanas iespēja.

No 15. decembra arī visi privātajā sektorā nodarbinātie, kas strādā klātienē, bet nesaskaras ar citiem cilvēkiem, drīkst to darīt, ja var uzrādīt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šī prasība gan neattieksies uz tiem privātā sektora darbiniekiem, kuri strādā no mājām.

Novembra sākumā Saeima atbalstīja grozījumus likumā, ļaujot darba devējiem atlaist tos padotos, kuriem noteikto darba pienākumu pildīšanai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Būvnieki jau iepriekš sūdzējušies, ka nespēs izpildīt pasūtījumus jauno noteikumu dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti