Dienas ziņas

Žurnālists Atis Klimovičs par pieredzēto Ukrainā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

EM: Latvijas atkarība no Krievijas enerģijas ir pārspīlēta

EM: Iespējamā pāreja uz sašķidrināto gāzi Latvijā būtiski gāzes cenu necels

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijas kara pret Ukrainu dēļ Latvija sākusi meklēt veidus, kā samazināt atkarību no Krievijas enerģētikas. Ekonomikas ministrijā (EM) norādīja, ka izstrādā dažādus scenārijus gadījumam, ja sankcijas skars arī enerģētiku. Piemēram, gāzi būšot iespējams importēt caur Klaipēdas termināli, savukārt elektrības pārvades operators "Augstsprieguma tīkls" ir sagatavojies iespējamai Baltijas atslēgšanai no Krievijas energoapgādes tīkla.

Pērn 90% Latvijā importētās dabasgāzes nāca no Krievijas. EM norādīja – iemesls ir zemāka cena, nevis tas, ka no citām valstīm gāzi nebūtu iespējams iepirkt. Pareizi saplānojot piegādes, Baltijas valstu vajadzības pilnībā varot nodrošināt Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes jeb LNG terminālis. Šobrīd ar lietuviešiem un igauņiem notiekot sarunas, lai saskaņotu termināla izmantošanu.

Ministrija uzskata, ka iespējamā pāreja uz sašķidrināto gāzi būtiski gāzes cenu necelšot, lai gan viss būšot atkarīgs no tirgus piedāvājuma.

"Šobrīd LNG cenas pēc būtības ir konkurētspējīgas ar cauruļvadu gāzi. Tās ir varbūt nedaudz dārgākas, kā kuru reizi piedāvā tirgotāji, bet ir dažādi piedāvājumi. Būtisku ietekmi uz cenu tas neatstās, ja LNG piedāvājums ir pietiekošs, lai apmierinātu visas vajadzības. Tas ir galvenais nosacījums," sacīja EM pārstāvis.

Vēl viens būtisks aspekts Latvijas enerģētikas saitēs ar Krieviju ir kopīgais BRELL elektroapgādes loks. Atslēgties no tā plānots tikai 2025. gadā. "Augstsprieguma tīkla" valdes loceklis Gatis Junghāns stāstīja – šobrīd nav signālu, ka Krievija grasītos Baltiju no tīkla atslēgt, tomēr Baltijas pārvades operatori arī šādam scenārijam būtu gatavi un Latvija bez elektrības nepaliktu.

"Atvienošanās no Krievijas energosistēmas būtībā nozīmē, ka visi starpsavienojumi būtu atvienoti, tajā skaitā ar Baltkrieviju, Krieviju un Kaļiņingradu, un Baltijas energosistēmai vajadzētu strādāt izolēti. Tehniski tam mēs esam gatavi, bet jāsaka, ka tas arī šajā brīdī būtu dārgāk, salīdzinot ar pašreizējo darba režīmu," sacīja  Junghāns.

Viņš stāstīja, ka elektrības piegādēm varēšot turpināt izmantot savienojumus ar Eiropas Savienības valstīm, taču arī pašiem būtu jāspēj saražot vairāk elektrības. Tieši tāpēc valdība uzdeva "Latvenergo" iepirkt divas teravatstundas dabasgāzes, lai atvienošanās gadījumā trūkstošo elektrību spētu saražot termoelektrostacijās. "Latvenergo" piegādātājus esot atradis.

"Vienošanās ir noslēgtas, un aprīļa, maija mēnesī, izmantojot Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli, šī gāze tiks piegādāta. [..]

Apjoms, ko mēs esam iegādājušies, ir no vairākiem piegādātājiem, un dabasgāzes izcelsmes valstis ir ASV, Katara un Norvēģija," klāstīja "Latvenergo" valdes loceklis Guntars Balčūns.

Cenu, par kādu gāze iegādāta, uzņēmums neatklāj. Kopumā EM pauda, ka atkarību no Krievijas enerģētikas nevajadzētu pārspīlēt un Latvija vajadzības spētu nosegt, ja sankcijas tiktu vērstas arī pret Krievijas enerģijas sektoru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti