EM: Eiro ieviešanas dēļ cenas pagaidām nav mainījušās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Cenu pārveidošana eiro dēļ šobrīd nenotiek, secinājuši Ekonomikas ministrijas (EM) speciālisti, veicot kārtējo cenu monitoringu.

„Nekrīt acīs nekas tāds ļoti aizdomīgs, kur kāpumi būtu kritiski un neizskaidrojami,” ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja EM Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītāja Linda Duntava.

Pēc EM datiem 86% produktu cenas palikušas nemainīgas, bet izmaiņas galvenokārt skārušas sezonālos pārtikas produktus. Tā piemēram, rekordisti bijuši tomāti no Nīderlandes, kam cena samazinājusies par 34%, jo tirgū parādījušies vietējie tomāti.

Cena gan palielinājusies degvielai, kā arī vairākās tirdzniecības vietās - kafijai, atklāja Duntava.

Pēc EM speciālistes sacītā, lielākais risks cenu palielinājumam pēc eiro ieviešanas ir pakalpojumu sektoram, jo par tiem ierasti maksā apaļās naudas summās. Tomēr likums uzņēmējiem aizliedz ievērojami apaļot cenas uz augšu, tādēļ „jāapaļo pēc noteiktā kursa vai, ja apaļos uz leju, mums arī nebūs nekas iebilstams”, brīdināja Duntava.

Viņa arī atklāja, ka arī mazie veikaliņi, kas ir vienīgie apdzīvotajās vietās, ir riska zonā, jo tiem nav konkurentu, kas liktu cenas saglābāt zemas.

Duntava arī atgādina, ka iedzīvotāji var vienmēr ar savu maciņu balsot un regulēt cenas.

EM veic cenu monitoringu 125 precēm un pakalpojumiem 400 tirdzniecības vietās Rīgā Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā un Ventspilī.

Cenu monitorings ir viens no Latvijas Nacionālā eiro ieviešanas plānā iekļautajiem pasākumiem. No janvāra līdz septembrim cenu monitorings tiek veikts reizi mēnesī, bet no 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī.Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā.

Patēriņa cenu monitoringa veikšanas galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms eiro ieviešanas un tās laikā dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti