Krustpunktā

Atskats uz aizvadītā gada svarīgākajiem notikumiem

Krustpunktā

Sandis Jansons: "Sadales tīkls" strādā pie plāna par iespējamo tarifu samazinājumu

Diskusija: Sakārtot privātmāju būvniecības un ekspluatācijas uzraudzību

EM cenšas atrast līdzsvaru starp birokrātiju un privātmāju būvētāju interesēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc Valsts kontroles atzinuma, ka būvniecības procesa administratīvais slogs privātmāju būvēšanu Latvijā padara ļoti sarežģītu un laikietilpīgu, Ekonomikas ministrija (EM) strādā pie tā, lai līdzsvarotu birokrātiju ar cilvēka interesēm.

Ekonomikas ministrijas Būvniecības politikas departamenta direktore Olga Feldmane Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" iesaistījās saspringtā diskusijā ar Pašvaldību savienības padomnieku Aino Salmiņu par Valsts zemes dienesta veiktajām būves kadastrālajām uzmērīšanām.

Salmiņš aizstāvēja esošo lietu kārtību, savukārt Feldmane uzsvēra, ka "piecus centimetrus lielāka telpa nenozīmē vajadzību pēc izmaiņām būvprojektā". Pēc Feldmanes domām, to, vai uzbūvētās ēkas atkāpes no projekta ir tādas, lai būtu nepieciešams to izmainīt, izlemj būvniecības speciālisti.

Ekonomikas ministrijas pārstāve arī piebilda, ka būves kadastrālā uzmērīšana ir no padomju laikiem pārņemta prakse, kas sastopama tikai postpadomju valstīs. Feldmanei piekrita Būvinženieru savienības valdes loceklis Aldis Grasmanis, sakot, ka ar drošību uzmērīšanai ir "ļoti nosacīta saistība".

Grasmanis gan norādīja, ka atkāpes gan var būt arī nopietnākas, piemēram, vēl viens papildu stāvs. Tāpat arī būvspeciālisti var būt - "brigāde no Ukrainas, kur ar dokumentāciju problemātiski".

Salmiņš arī norādīja, ka nopietnas atkāpes var nozīmēt arī - ēkas nolietošanās neatbildīs projektā raksturotajam. Tam būs iespaids gan uz kaimiņiem, gan arī pašvaldību.

Pēc Feldmanes domām, daudz ko atrisinās elektroniskā sistēma, padarot procesu vienkāršāku gan cilvēkiem, gan būvinspektoriem. Ministrija vēlas arī mainīt cilvēku apziņu, lai viņi domātu paši par savu drošību. Tāpat eksperti neiesaka iegādāties būves, kuras nav nodotas ekspluatācijā, jo pēc tam papīru sakārtošana var maksāt vēl tikpat, cik pati māja.

KONTEKSTS:

Valsts kontrole revīzijā secināja, ka būvniecības procesa administratīvais slogs un dažādu saskaņojumu laikietilpība to padara sarežģītu un nepamatoti apgrūtinošu gan būvētājiem, gan uzraugiem. Turklāt apjomīgo un sarežģīto normatīvo aktu prasības ne vienmēr ir saistītas ar drošas būvniecības veicināšanu. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti