EM: Bezdarbs līdz pat 2016.gadam būs salīdzinoši augstā līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā bezdarba radītāji līdz pat 2016.gadam noturēsies salīdzinoši augstā līmenī, prognozēts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā valdībai par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm.

EM prognozē, ka bezdarba līmenis zem 10% varētu noslīdēt 2014.gadā. „Tas kopumā neveicinās iedzīvotāju līdzdalības darba tirgū straujāku pieaugumu. Tāpēc demogrāfijas negatīvo tendenču ietekmē darbaspēka piedāvājums vidējā termiņā turpinās samazināties,” secināts ziņojuma.

Ministrijā gan atzīmē, ka ilgtermiņa perspektīvā raugoties, pieaugot darba tirgus pievilcībai, darbaspēka piedāvājums atsāks pieaugt. „Tas līdzsvaros situāciju darba tirgū un nākamā desmitgadē bezdarba radītāji saglabāsies tuvu dabīgam bezdarba līmenim jeb 5-6% robežās,” prognozē EM.

EM lēš, ka kopumā 2020.gadā darbaspēka piedāvājums pārsniegs pieprasījumu par aptuveni 6%, savukārt līdz 2030.gadam starpība varētu samazināties par aptuveni vienu procentpunktu – līdz aptuveni 5%. „Lai arī atbilstošais darbaspēka pārpalikums varētu būt pietiekams, lai nodrošinātu normālu darba tirgus un tautsaimniecības funkcionēšanu kopumā, tomēr atsevišķos darba tirgus segmentos (reģionos, atsevišķās profesijās) disproporcijas varētu būt pietiekami nozīmīgas, lai kavētu noteiktu tautsaimniecības sektoru izaugsmi,” secina EM.

EM arī sagaida, ka nodarbināto skaits līdz 2020.gadam varētu palielināties par gandrīz 6% jeb aptuveni 50 000 cilvēku, kas absorbēs daļu pašreizējo darba meklētāju. Tomēr daļa iedzīvotāju, kas nespēs pielāgoties jauniem apstākļiem, visdrīzāk izies no darba tirgus, galvenokārt pensijā dosies, tajā skaitā priekšlaicīgi, norāda EM.

Valdība ar ziņojumu par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm iepazīsies otrdien, 9.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti