EM: Baltijas valstis vienojušās no Krievijas elektrotīkla atslēgties vēl pirms 2025.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Baltijas valstis ir vienojušās atslēgties no Krievijas elektroapgādes tīkla un īstenot Baltijas valstu sinhronizāciju ar Eiropas tīklu vēl pirms 2025.gadā, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē stāstīja Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA).

Baltijas valstu atslēgšanās no BRELL elektroapgādes loka, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju, paredzēta 2025.gadā. 

Indriksone norādīja, ka ir izdevies vienoties ar Igauniju un Lietuvu, ka ar sinhronizācijas projektu nav jāgaida līdz 2025.gadam, bet to ir iespējams paveikt agrāk. 

"Arī [ekonomikas] ministrs [Jānis Vitenbergs (NA)] ir vērsies, lai Eiropa atbalstītu, un būtu iespējams šos risinājumus ātrāk ieviest," teica Indriksone. 

Viņa norādīja, ka tam būs nepieciešams arī papildu finansējums, lai to izdarītu agrāk, bet tas radītu būtiski drošāku elektroapgādi jau šobrīd. 

KONTEKSTS:

Pašlaik Latvija, Lietuva un Igaunija kopā ar Krieviju un Baltkrieviju vēl darbojas pēcpadomju IPS/UPS sistēmā, kas zināma kā elektroenerģijas loks BRELL, kurā frekvence tiek centralizēti regulēta Krievijā. Pievienoties kontinentālās Eiropas tīkliem, kas ļaus Baltijas valstu energosistēmām darboties sinhronā režīmā ar Poliju, Vāciju un citām Eiropas valstīm, paredzēts ne vēlāk kā 2025.gadā.

Latvija, tāpat kā citas Eiropas valstis aktīvi sāka meklēt iespēju samazināt enerģētisko atkarību no Krievijas pēc tam, kad 24.februārī Krievija uzsāka karu pret Ukrainu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti