EM atvēl 197 500 eiro koka konstrukciju daudzdzīvokļu ēkas tipveida būvprojekta izstrādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) izsludinājusi 197 500 eiro vērtu iepirkumu, lai izstrādātu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar koka nesošajām konstrukcijām tipveida būvprojektu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

EM skaidroja, ka iepirkuma mērķis ir veicināt pieejamību kvalitatīviem, ergonomiskiem, ērti lietojamiem un energoefektīviem mājokļiem, kā arī veicināt tautsaimniecības attīstību. Tāpat iecerēts paaugstināt būvniecības produktivitāti un veicināt būvizstrādājumu ražošanu, tipveida projektā visur, kur tas ir iespējams, paredzot rūpnieciski ražotas būvkonstrukcijas un būvizstrādājumus, kā arī moduļveida risinājumus.

EM arī vēlas veicināt ilgtspējīgu būvniecību, tipveida projektā paredzot augstas energoefektivitātes risinājumus un dodot priekšroku būvmateriāliem un būvizstrādājumiem no atjaunojamajiem dabas resursiem, un tādiem būvmateriāliem un būvizstrādājumiem, kas tiek ražoti pēc iespējas tuvāk būvniecības vietai, tādējādi mazinot būvniecības laikā radīto gaisa piesārņojumu.

Pagājušajā gadā noslēdzās EM rīkots iepirkums, kura ietvaros iecerēts izstrādāt līdzīgu tipveida būvprojektu, gan ar koka, gan ar dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām. Atšķirībā no pērn noslēgtā līguma, kurā tiek izstrādāts 60 dzīvokļu dzīvojamās ēkas ar koka nesošajām konstrukcijām tipveida būvprojekts, šajā iepirkumā tiks izstrādāts tipveida būvprojekts 40 dzīvokļu ēkai.

Pērn EM noslēdza 312 000 eiro līgumu ar personu apvienību, kurā ietilpst uzņēmumi SIA "Cubed", SIA "K Forma", SIA "MEP solutions" un SIA "Core projekts". Konkursa uzvarētāji par 154 820 eiro izstrādā daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām tipveida būvprojektu, bet par 157 104 eiro - daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar koka nesošajām konstrukcijām tipveida būvprojekts.

Iepriekš EM lēsa, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas projekta izstrādei nepieciešamais finansējums veido 8% no kopējām vienas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas būvniecības izmaksām. Viena kvadrātmetra izbūve maksā apmēram 1300 eiro. Tādējādi EM secināja, lai uzceltu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku ar 60 dzīvokļiem vairāk nekā 3000 kvadrātmetru platībā, ir nepieciešams aptuveni 3,9 miljoni eiro.

"Vienlaikus šīs izmaksas ir iespējams būtiski samazināt, ja katrai ēkai netiek izstrādāts projekts, bet ir iespējams izvēlēties jau sagatavotu tipveida projektu, kas būtu ar paaugstinātas energoefektivitātes risinājumiem, izmantojot Latvijā ražotus vai iegūstamus būvizstrādājumus un būvkonstrukcijas," atzina EM.

Ministrijā uzsvēra, ka tipveida būvprojektu izstrāde ir nozīmīga būvniecības nozarei, veicinot jaunu, energoefektīvu mājokļu būvniecību. Tāpat tā ir nozīmīga kokrūpniecības nozarei, veicinot pieprasījumu un koksnes būvizstrādājumu izmantošanu ēku būvniecībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti