EM: 12 Baltkrievijas uzņēmumi nolēmuši pārcelt savu darbību uz Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašlaik 12 Baltkrievijas uzņēmumi ir pieņēmuši pozitīvu lēmumu par savas darbības pārcelšanu uz Latviju. Uzņēmumi pārstāv informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozari un citus tehnoloģiju virzienus, piemēram, zaļo enerģiju, paziņojumā medijiem informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Atsevišķi uzņēmumi, kas nolēmuši pārcelt savu darbību, kvalificējas jaunuzņēmumu statusam atbilstoši Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma izpratnei. Šie uzņēmumi uz Latviju plāno pārcelt ap 470 darbiniekus, galvenokārt uzņēmumu vadības pārstāvjus un galvenos speciālistus, norādīja ministrijā.

Pašlaik tiekot strādāts pie risinājumiem, lai šie Baltkrievijas uzņēmumi varētu pārcelt savu darbību uz Latviju iespējami ātri. Izveidota īpaša komanda, kur Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar citām iesaistītajām iestādēm paātrinātā kārtībā izskata pieteikumus no Baltkrievijas uzņēmējiem un piedāvā iespējamos risinājumus. Aktuālie jautājumi ir saistīti  ar  termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu augsti kvalificētiem speciālistiem un viņu ģimenes locekļiem, jaunuzņēmuma vīzu, bankas kontu atvēršanu un citi.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Vienlaikus EM norādīja, ka šiem uzņēmējiem pašlaik varētu būt problemātiski saņemt nepieciešamās izziņas no Baltkrievijas valsts varas iestādēm. ''Tāpēc ar katru uzņēmumu strādā individuāli, uzklausām vajadzības, un sadarbībā ar Ārlietu un Iekšlietu ministrijām operatīvi risinām jautājumus un strādājam pie risinājumiem, kas saistīti ar nepieciešamo dokumentu sakārtošanu,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (''KPV LV"), uzsverot, ka paralēli tiek strādāts arī ar Latvijas finanšu institūcijām, lai atrastu kompromisu un izveidotu “zaļo koridoru” ārvalstu uzņēmumu ienākšanai Latvijā.

Ministrs arī Latvijas Radio pauda, ka šis ir izdevīgi abām iesaistītajām pusēm: "Mūsu kā Ekonomikas ministrijas mērķis ir, lai Latvijā būtu vairāk uzņēmumi, kuri ražo preces un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību. (..) Mēs kā valsts būsim ieguvēji, jo būs vairāk tādu uzņēmumu, kas spēs cilvēkiem maksāt lielākas darba algas."

Viņš arī prognozēja interesi vēl no vairākiem uzņēmumiem.

"Neslēpšu, ka arī Lietuva un Polija diezgan aktīvi iesaistās un arī pēc iespējas ātrāk cenšas šos uzņēmumus pārvilināt pie sevis, un mums ir jārīkojas ātri," piebilda Vitenbergs.

KONTEKSTS:

Kopš Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kas raisīja plašus protestus, LIAA mobilizējis resursus, uzrunājot Baltkrievijas uzņēmumus par iespējām pārcelt savu darbību uz Latviju. Līdz šim padziļinātas konsultācijas sniegtas 116 Baltkrievijas uzņēmumiem un privātpersonām. Pašlaik šie uzņēmumi Baltkrievijā nodarbina vairāk nekā 4000 cilvēku.

No potenciālajiem 116 investoriem 30 uzņēmumi strādā informācijas tehnoloģiju jomā, bet 25 ir ražošanas uzņēmumi. Vairāki uzņēmumi atbilst Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā definētajiem kritērijiem, un viņu darbinieki varēs saņemt jaunuzņēmumu vīzas.

Arī vairākas Latvijas pašvaldības ir izteikušas Baltkrievijas uzņēmējiem savus piedāvājumus, kurus LIAA apkopo un piedāvā saviem klientiem, informēja LIAA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti