«Elko grupas» panākumi ļauj uzturēt kārtībā spocīgo Dikļu pili

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Šeit mums ir mūsu spoks, Šarlote,” saka Egons Mednis, rādīdams uz koridora galu Dikļu pils pirmajā stāvā. "Viņa nāk no 17. gadsimta."

Noteiktajā laikā tiekoties ar "Elko grupas" vadītāju Egonu Medni, mums šķietami pievienojusies būtne no cita laika.

Ceļā ar Latvijas eksporta uzņēmumiem

Šis raksts ir daļa no sērijas par vairākiem no Latvijas panākumiem bagātākajiem un inovatīvākajiem eksporta uzņēmumiem. LSM angļu portāla galvenais redaktors Maiks Koljers apmeklē uzņēmumus visā Latvijā, klausoties par vietām, kas šiem uzņēmumiem ir svarīgas. Rakstu sērija top kopā ar "Red Jackets" organizāciju, kas atbalsta Latvijas vadošos eksporta uzņēmumus. 

“Liekas, viņa vēl joprojām rūpējas par Dikļiem, kur saimniekoja vairāk nekā 20 gadus, būdama no slavenās fon Rozenu dzimtas. Kad vien Dikļos notiek kas jauns, viņa, šķiet, mūs apciemo," saka Mednis. 

“Šī vieta pastāv, pateicoties manam galvenajam ieņēmumu avotam, kas ļauj man uzturēt Dikļu pili," viņš skaidro, kamēr staigājam pa parketa grīdām un čīkstošajām koka trepēm. 

"90. gadu sākumā, kad es biju jauns un izslāpis pēc darāmā, mēs uzsākām "Elko" IT vairumtirdzniecību. 1996. gadā mani uzaicināja uz konferenci netālu no Londonas, kas notika vēsturiskā mājā ar parku blakām. Es to turpināju atcerēties gadiem ilgi. Vēsturi par naudu nenopirksi. Bet es iedomājos: kāpēc mēs nevaram šādas lietas darīt savā valstī?” 

Spoku gaitenis Dikļu pilī
Spoku gaitenis Dikļu pilī

Būdams kaislīgs mednieks, Mednis bieži apciemoja biezos Ziemeļlatvijas mežus, un tikmēr "Elko" strauji auga, līdz kādu dienu kāds draugs, arī mednieks, ieminējās, ka izlikta pārdošanā vietējā muiža. 

“Mēs atnācām apskatīties, taču cena bija diezgan augsta, un māja bija šausmīgā stāvoklī. Bet vēlāk īpašnieki nolaida cenu. Es to nopirku 2000. gadā, un kopš 2003. gada šeit atrodas "Dikļi Palace Hotel". 

Tā kā katrai sīkākajai detaļai tikta pieliktas pūles un uzmanība, Dikļu pils tagad ir piemērs, kā iespējams atjaunot Latvijas daudzās pussagruvušās muižas, iedvešot tajās dzīvību un padarot tās par ģimeņu un uzņēmumu mājvietām. 

Prasme - kā gadījumā ar Dikļu iegādi - sagaidīt īsto brīdi būs spēlējusi savu lomu arī "Elko" panākumos.

“Šogad mēs svinam 25 gadu pastāvēšanu. Mēs esam izauguši no mazas, vietējas kompānijas par tādu, kas bez starpnieka piegādā IT preces vairāk nekā 10 valstīs un netieši - gandrīz visās Austrumeiropas valstīs,” saka Mednis. 

Sākuši ar datoru komponentiem salikšanai uz vietas, "Elko" turpina sekot IT industrijas tendencēm, piegādājot planšetdatorus, viedtālruņus un citas preces. Tagad "Elko" piedāvājumā ir vairāk nekā 29 tūkstoši preču, kuras uzņēmums piegādā 7700 klientiem. 2017. gadā viņu apgrozījums bija 1,4 miljardi eiro, un tur strādā vairāk nekā 700 cilvēku. "Elko" ir nozīmīga Latvijas ekonomikas daļa. 

Mednis zina stāstīt, ka viena no pašreizējām tendencēm ir atgriešanās pie atsevišķu detaļu pārdošanas; to izraisa tādas parādības kā kriptovalūtu rakšana un datorpēļu industrija, kurā cilvēkiem patīk pielāgot savus personālos datorus.

Bet, kā teiktu Šarlote, ja viņa prastu runāt - kad zini, ko dari, ar tevi var nākties rēķināties daudz ilgāk nekā 25 gadus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti