Elektroenerģijas tirgus atvēršana cenas varētu kāpināt par aptuveni 7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība ir atbalstījusi Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumus, kas ir pēdējais mājasdarbs tam, lai jau no 1.aprīļa pilnībā atvērtu elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, dodot tām iespēju elektroenerģiju iegādāties brīvā tirgū. Mājsaimniecībām bija iespēja iegādāties elektroenerģiju no citiem tirgotājiem arī līdz šim, tomēr regulēto un subsidēto cenu dēļ tas nebija izdevīgi. Savukārt tirgus atvēršana atnesīs par augstākas cenas, bet vienlaikus - arī iespēju izvēlēties no vismaz trijiem dažādiem piegādātājiem.

Konkurence, iespējas saņemt vajadzībām atbilstošāko piedāvājumu un labāka apkalpošanas kvalitāte - šādus ieguvumus no atvērtā elektroenerģijas tirgus prognozē Ekonomikas ministrija. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē neslēpa, ka patērētājiem būs jārēķinās ar augstākām elektrības cenām, bet par to nav jāvaino tirgus atvēršana, jo vienkārši tiks atceltas līdz šim piemērotās subsīdijas.

„Tas pats par sevi sadārdzinājumu nerada. Drīzāk otrādi, tas, uz ko mēs pie tirgus atvēršanas paļaujamies, ka  tirgotāju savstarpējā konkurence var radīt pretējus stimulus - tirgotājiem savstarpēji konkurējot ar pakalpojumu kvalitāti un tā tālāk. Bet varētu pieaugt servisa kvalitāte,” norādīja Pavļuts.

Latvijas elektrosadales tīkla operatora „Sadales tīkls” valdes loceklis Ilvars Pētersons skaidro, ka šo noteikumu apstiprināšana bija pēdējais solis, kas nepieciešams elektrības tirgus atvēršanai. Ar noteikumu pieņemšanu gan tirgotājiem, gan „Sadales tīklam” ir skaidri tirgus atvēršanas nosacījumi, un līdz ar to par tiem būs iespējams arī aktīvāk informēt patērētājus.

„Tas nozīmē, ka pēdējais solis ir sperts, un tirgus atvēršana ir spēkā ar visiem zināmiem noteikumiem. Jāņem vērā, ka tas ir starta šāviens arī tirgotājiem, kuri tad varēs sniegt savus piedāvājumus. Protams, mēs kontrolēsim to, ko tirgotāji stāsta par tirgu, un  iesaistīsimies šajā procesā, lai iedzīvotāji korekti saprastu pamatprincipus,” norāda Pētersons.

„Sadales tīkla” pārstāvis arī noliedz iepriekš izskanējušās bažas par to, ka Latvijas elektrības tirgū varētu būt nepietiekama konkurence:

„Šobrīd ir tā – ir, protams, „Latvenergo”, „Baltkom” un „BCG Rīga”, kas ir izteicis vēlmi, un ir vēl divi, kurus šobrīd vēl nevaru nosaukt, jo viņi vēl nav līdz galam apstiprinājuši to, bet izvērtē un domā. Potenciāli mums varētu būt pieci tirgotāji.”

Latvijas lielākā elektrības tirgotāja „Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss apstiprināja, ka uzņēmums pirmos piedāvājumus mājsaimniecībām sāks izteikt jau nākamajā nedēļā.

„Nu tas ir tas pēdējais punktiņš uz „i”, un līdz ar to tas tirgus ir tehniski atvērts, tālāk jau ir tikai darbs tirgotājiem - atrast labākos piedāvājumus, un patērētājiem - izvēlēties, kas viņiem ir atbilstošais. Mēs plānojam, ka, kā jau bijām teikuši, pēc noteikumu pieņemšanas mēs ejam uz priekšu ar saviem piedāvājumiem, un pašlaik plānojam sabiedrību nākamās nedēļas sākumā plašāk informēt, kādi ir mūsu piedāvājumi, sākot ar šī gada 1.aprīli,” stāsta Bariss.

Ekonomikas ministrijas prognozes liecina, ka elektroenerģijas cena pret šī brīža pamata tarifu pēc tirgus atvēršanas varētu palielināties par aptuveni septiņiem procentiem - līdz 16,2 centiem par kilovatstundu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti