Dienas ziņas

Jauniešus aicina slēgt "asins draudzību"

Dienas ziņas

"Poga" svin bērnu rehabilitācijas dienu

Daudzas pašvaldības – elektroenerģijas krīzes priekšā

Elektroenerģijas sadārdzināšanās dēļ daudzas pašvaldības krīzes priekšā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēdējos mēnešos elektroenerģijas cenas Eiropā un Baltijā sasniedz rekordus, kas daudzas pašvaldības novedis tuvu krīzei. Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) lēsa, ka, iepērkot elektroenerģiju par biržas cenām, nākamajā gadā visām pašvaldībām kopā izmaksas varētu pieaugt no 12 līdz 19 miljoniem eiro.

Elektroenerģijas cenu kāpumu no vienas puses un fiksētu cenu līgumos ar klientiem no otras nav spējis izturēt uzņēmums, kas elektroenerģiju piegādāja līdzšinējam Bauskas novadam. Bez elektrības skolas, bērnudārzi un pašvaldības kapitālsabiedrības neesot palikušas, tomēr jaunajā garantētajā līgumā cena esot atkarīga no biržas cenām.

"Pēc pašlaik esošajām biržās cenām mēs saprotam, ka ir 2,2 reizes dārgāk. Tas nozīmē to, ka mums jāmeklē papildu līdzekļi visās iestādēs, visās kapitālsabiedrībās, lai varētu samaksāt par elektrību līdz gada beigām.

Šī ir patiesībā mums tāda ārkārtas situācija, jo finansējums bija paredzēts visam gadam," atzina Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks (Nacionālā apvienība).

Pašvaldības pārstāvis skaidroja, ka samazināt patēriņu praktiski neesot iespējams, ja vien negrib atgriezties deviņdesmitajos gados, kad  pilsētu ielas vēlos vakaros un agros rītos slīga tumsā.

Jelgavā šajā gadā elektroenerģijas cenu kāpums būšot apmēram 50%, kam līdzekļus meklēšot kapitālsabiedrību budžetos, bet iztrūkstošo finansēšot no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Pie pašreizējām biržas cenām nākamgad elektroenerģijai nāktos tērēt pat aptuveni miljonu eiro vairāk. Izeju gan pašvaldībā redzot, bet tam saskaņojumu nedodot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Tikmēr SPRK sabiedrisko attiecību vadītāja amata pienākumu izpildītāja Baiba Jakobsone norādīja, ka SPRK nav saņēmusi Jelgavas pašvaldības pieteikumu vai priekšlikumus elektroenerģijas cenas pieauguma mazināšanai. Līdz ar to nav pamats šādam apgalvojumam. 

"Mums ir labs sadarbības partneris "Gren", kas ražo elektroenerģiju, ar ko varētu pietikt visas pilsētas apjomam. Mēs varētu izveidot savu zaļo energokopienu saskaņā ar Eiropas direktīvu, jo viņi ražo pāri par 90% no koksnes. Mēs pa tiešo no viņiem iepērkam un pa savu zemi ievelkam," stāstīja Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Strods (Nacionālā apvienība).

Siltumenerģijas ražošanas uzņēmumam Jelgavā elektrības cenas kāpums vismaz pagaidām problēmas neradot. Līdzīga situācija arī Alūksnē, tomēr bažas par nākotni esot.

"Tas, kas mūs visvairāk uztrauc, – vai elektroenerģijas cenu kāpums neizsauks lavīnu. Dīzeļdegvielas cenu kāpumu, kas tālāk paņems līdz kurināmā cenu kāpumu. Tad gan būs sāpīgi, bet pašlaik uzņēmumam ir pietiekami finanšu resursi," sacīja SIA "Alūksnes enerģija" valdes loceklis Mārtiņš Kaļva.

LPS skaidroja, ka situācijas visur neesot vienādas. Tomēr daudzviet cenu kāpums varot radīt krīzi, tāpēc izeju rast būtu jāpalīdz arī valstij.

"Mēs tā rēķinām, ka kopējie zaudējumi pa visām pašvaldībām varētu būt no 12 līdz 19 miljoniem pa gadu. Šī situācija ir ārkārtas situācija. Tur, mūsuprāt, arī budžetam vajadzētu iejaukties. Palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus pašvaldībām," sacīja LPS padomnieks enerģētikas jautājumos Andris Akermanis.

Atbalsta meklējumos LPS nosūtījusi  vēstuli Ministru prezidentam un ministrijām. Ekonomikas ministrijā skaidroja, ka pašlaik tiekot izvērtēti vēstulē paustie priekšlikumi un komentāru varētu sniegt, kad būs gatavs izvērtējums. Savukārt Finanšu ministrija iespējas budžetā meklēšot vien tad, ja atbildīgā nozares ministrija to  būs noteikusi kā prioritāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti