Elektroenerģijas cena maijā Latvijā pieaugusi par 50,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2022. gada maijā vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā palielinājās līdz 164,20 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 50,1% vairāk nekā aprīlī, bet attiecībā pret 2021. gada maiju cena ir par 239% augstāka, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" informācija.

Maijā vērojama elektroenerģijas cenu izlīdzināšanās Eiropā - ja aprīlī par vienu MWh bija jāmaksā no 79,36 eiro Somijā līdz 233,10 eiro Francijā, tad maijā šis cenu svārstību koridors ir starp 132,66 un 197,43 eiro – valstīs, kur elektroenerģija vidēji bija lētāka, tās cena pieauga, savukārt tur, kur tā maksāja caurmērā dārgāk, cenas samazinājās.

Cenu samazinājums ir saistāms ar patēriņa samazinājumu pēc apkures sezonas, savukārt palielinājums – ar starpsavienojumu apkopes remontdarbiem, kā rezultātā pārvades jauda bija ierobežota.

Maijā salīdzinājumā ar aprīli elektroenerģijas imports uz Baltiju no Krievijas ir samazinājies par 69%, bet attiecībā pret 2021. gada maiju – 7,4 reizes, tas saistīts ar Eiropas valstu kopīgu lēmumu no 2022. gada 22. maija neiepirkt elektroenerģiju no Krievijas par tās uzsākto karu Ukrainā noteikto sankciju dēļ un jau kopš marta noteiktajiem importa kapacitātes ierobežojumiem.

Maijā par 6,5% samazinājies arī elektroenerģijas imports uz Baltiju no Eiropas, vienlaikus attiecībā pret 2021. gada maiju imports no Eiropas ir palielinājies par 28,4%. Minētās izmaiņas saistāmas ar lielākiem vai mazākiem pārvades jaudas ierobežojumiem starpsavienojošo līniju apkopes darbu dēļ pagājušajā gadā un šogad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti