Eiro fokusā

Plastmasas atkritumu pārstrāde: ieguvumi videi un ietekme uz ekonomiku

Eiro fokusā

Meža īpašniekiem pieejami vēl 7 miljoni eiro

Pirmajā mēnesī elektrības tirgotāju “Enefit” izvēlējušās 1000 mājsaimniecības

Elektrību par biržas cenām izvēlas mazāk par 1% mājsaimniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairākus gadus pēc elektroenerģojias tirgus atvēršanas mājsaimniecībām lielākā tirgus daļa – aptuveni 800 000 lietotāju – aizvien pieder kādreizējam monopolam “Latvenergo”, turklāt elektrību par biržas cenām izvēlējās vien aptuveni 5000 lietotāju jeb aptuveni 0,63%. Jaunais spēlētājs – Igaunijas uzņēmums “Enefits” – mēneša laikā piesaistījis aptuveni 1000 klientu.

5. martā elektrību Latvijas mājsaimniecībām sāka tirgot Baltijā lielākā elektroenerģijas uzņēmuma “Eesti Energia” meitas uzņēmums “Enefit”.  Pirms tirgus atvēršanas mājsaimniecībām “Enefit” veicis iedzīvotāju aptauju. Uzņēmuma Mājsaimniecības segmenta vadītājs Mārtiņš Vancāns klāsta - lai gan pērn tikai 6% mājsaimniecību mainījušas elektrības piegādātāju, par iespēju mainīt domā gandrīz puse aptaujāto. Pirmajā mēnesī elektrības tirgotāju “Enefit” izvēlējušās 1000 mājsaimniecību.

“Mēs elektrības tirgū Latvijā 12 gadus strādājam biznesa segmentā, darbojamies sešās valstīs ap Baltijas jūru. Enerģija ir mūsu pamata bizness, un ienākšana mājsaimniecību tirgū ir loģisks turpinājums mūsu attīstībai. Tirgus ir gatavs pārmaiņām, un otra lieta - tirgus ir ārkārtīgi perspektīvs, domājot par energoefektivitāti, saules paneļiem un elektromašīnām. Tirgus ir ar lielu potenciālu,” stāsta Vancāns.

Elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām tika atvērts 2015. gada sākumā. Tas nozīmē, ka mājsaimniecības, slēdzot līgumu uz noteiktu periodu, elektrību var pirkt no tā tirgotāja, kura piedāvātā cena un sniegtie pakalpojumi tai šķiet visizdevīgākie.

“Latvenergo” Pārdošanas direktors Uldis Mucinieks norāda, ka uzņēmuma tirgus daļa Latvijā joprojām ir 92% līdz 95%, tai skaitā aptuveni 800 000 mājsaimniecību.

“Arvien svarīgāk, cik labi strādā viena vai otra tirgotāja klientu apkalpošana. Otrs faktors - cik daudz dažādus pakalpojumus spēj viens tirgotājs piedāvāt. Populārākais noteikti joprojām ir fiksētais tarifs, jo tad ikmēneša rēķini ir paredzami un prognozējami,” stāsta Mucinieks.

To klientu skaits, kas pērk elektrību par biržas cenām, ir aptuveni 5000.

“Klientu skaitam bija tendence pieaugt aizvadīto divu gadu laikā, savukārt pagājušajā gadā, kad ļoti strauji kāpa cenas elektroenerģijai, klientu skaits, kas izvēlas biržai piesaistīto tarifu plānu, kļuva mazāks,” atzīst “Latvenergo” pārstāvis.

“Ja paskatāmies uz cenām, par kādu kopumā Skandināvijas tirgus ir gatavs piedāvāt elektroenerģiju tuvākajiem gadiem, mēs tādu ļoti strauji kritumu šobrīd neredzam,” piebilst Mucinieks.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš vērtē, ka elektrības cena, ko uzņēmumi piedāvā mājsaimniecībām, būtiski neatšķirsies, jo elektrību pērk un tirgo par biržas cenām.

Fiksētie tarifu plāni ļauj plānot izmaksas, bet īpaši lauku saimniecībās, kurās ir mainīgs elektrības patēriņš, jādomā, kā tērēt elektrību gudrāk.

“Tie, kam ir mainīgas slodzes, tās var izmantot dažādās stundās, ja ir ūdens boileri, sauna vai saldēšanas iekārtas. Tiem, kam ir saimnieciskā darbībā, ietaupījums var būt liels, un tas nav atkarīgs no tirgotāju skaita, bet pašu vēlēšanās ietaupīt. Jauns aspekts - cīņa pret klimata pārmaiņām, demonstrācijas. Noteikti ir vērts pajautāt tirgotājam, vai viņš var nodrošināt ar zaļo enerģiju,” norāda Ozoliņš.

“Enefit”, kas mājsaimniecību tirgū ienāca pirms mēneša, pagaidām ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas mājsaimniecībām tirgo arī zaļo enerģiju.

“Pērkot elektrību, piemaksājot par katru kilovatstundu, mēs nopērkam zaļo elektrību, kas saražota no atjaunīgajiem resursiem. To mēs pārdodam saviem gala klientiem. Klients, maksājot par elektrību, zina, ka zaļā elektrība iegādāta biržā. Veicot aptaujas, mēs redzam, ka vairāk nekā trešā daļa privātmāju iedzīvotāji būtu ļoti ieinteresēti uzlikt saules paneļus. Tie atmaksājas 8, 10 gadu laikā,” saka Vancāns.

Mājaslapā elektroenerģija.lv apkopotā informācija liecina, ka šobrīd var izvēlēties vienu no 33 elektroenerģijas tirgotāju tarifu plāniem. Piemēram, cena par 100 kilovatstundām bez pievienotās vērtības nodokļa svārstās no 4,50 līdz 8 eiro mēnesī.  

KONTEKSTS:

Elektrības tirgus tika atvērts 2015. gada 1. janvārī. Tādējādi ikviens Latvijas iedzīvotājs ir tiesīgs izvēlēties jebkuru no vairākiem Latvijā ar mājsaimniecībām strādājošajiem elektrības tirgotājiem.

2017. gadā "Latvenergo" bija 98% no mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus. Komersantiem tirgus tika atvērts pirms desmit gadiem, un 2017. gadā "Latvenergo" bija 53% tirgus daļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti