Elektrības patēriņa mazināšanos Latvijā saista ar energoefektivitātes un taupības pasākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Augstā elektroenerģijas cena mudina iedzīvotājus taupīt, šādā veidā samazinot arī rēķinus. Tas atspoguļojas arī vērā ņemamā kopējā elektroenerģijas patēriņa sarukumā. Šajā septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, kopējais Latvijas elektroenerģijas patēriņš sarucis par 10%, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2017. gada jūnija. Valsts AS "Latvenergo" elektrības patēriņa mazināšanos saista ar energoefektivitātes un taupības pasākumiem. 

Ielu aptauja:

"Īpaši neesmu neko mainījusi. Taupīgi dzīvoju jau iepriekš un rūpējos, lai rēķins nav lielāks. Vairāk neko nevaru izdarīt. Gādāju, lai telefona lādētāji nepaliek rozetē, kad tos neizmantoju. Vārot tējkannā ūdeni, es leju tik, cik nepieciešams. Telpās, kurās neuzturos, es izslēdzu gaismu."

"Es visu mūžu taupu. Ja neesmu istabā, tad izslēdzu gaismu. Tagad ļoti uzmanīgi to ievēroju."

"Man ir viena lampiņa, dators un ledusskapis. Vairāk man nekā nav. Pat televizoru neslēdzu iekšā."

"No kontakta rauju ārā tējkannas un telefona vadu. Jā, es pat lasīju, ja rauj ārā televizora vadu, tad vairāk patērējas elektrība, to slēdzot atpakaļ, kamēr viss ielādējas. Tāpēc es televizoru vairs neslēdzu ārā."

Latvijas elektroenerģijas patēriņš septembrī – zemākais pēdējos piecos gados
00:00 / 04:27
Lejuplādēt

Cilvēku ikdienas mazie solīši un darbības elektrības taupīšanā atspoguļojas arī vērā ņemamā kopējā elektroenerģijas patēriņa sarukumā. AS "Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks stāstīja, ka septembrī Latvijā būtiski samazinājies elektroenerģijas patēriņš, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2017. gada jūnija.

Septembrī elektrību iedzīvotāji patērēja par 6,8% mazāk nekā augustā un gandrīz par 10% mazāk nekā pagājušā gada septembrī.

Mucinieks uzsvēra, kā šāds patēriņa samazinājums ir gana nozīmīgs un saistīts ar energoefektivitātes un taupības pasākumiem. "Un līdz ar to mēs esam panākuši, visticamāk, zemāko elektroenerģijas cenu septembrī, nekā tad, ja mēs to būtu tērējuši atbilstoši ierastajiem apjomiem, kā tas bija, piemēram, pirms gada."

Tāpat patēriņa izmaiņas saistāmas ar iepriekš novēroto elektroenerģijas cenu pieaugumu – augustā tika sasniegta vēsturiski augstākā vidējā mēneša elektroenerģijas cena kopš tirgus atvēršanas, kas septembrī pēc rēķinu saņemšanas lika meklēt iespējas patēriņu samazināt. Mucinieks pauda, ka taupības pasākumi ir dažādi un katram savi.

"Skatoties uz septembri, tas noteikti varētu būt saistīts ar piesardzīgāku apkures sistēmu lietošanu. Arī ar apgaismojuma lietošanu, it īpaši publiskajās telpās, kur tiek samazināta apgaismojuma intensitāte.

Kā piemēru var arī minēt, ka atsevišķi tirdzniecības centri ir saīsinājuši darba stundas, šādi nesot pienesumu ietaupītās elektroenerģijas apjomam."

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes asociētā profesore Laila Zemīte uzsvēra, ka vairākkārtīgs elektrības cenas pieaugums stimulē iedzīvotājus domāt par elektroenerģijas taupīšanu un vieglākais veids, kā to darīt, ir samazināt patēriņu.

"Mājsaimniecības var ļoti labi samazināt, efektīvi lietojot dažādas elektroierīces. Arī apgaismojumā izmantot visiem zināmas LED apgaismojumu. Veļas mašīnas un trauku mašīnas darbināt uz zemāku temperatūru. No rozetēm izraut ārā pagarinātājus un ierīču uzlādes vadus, kad dodamies prom no mājām, vai brīdī, kad neko nelādējam. Attiecībā uz apkuri var domāt par temperatūras samazināšanu. Viens samazināts temperatūras grāds ir apmēram 5% ietaupījums," klāstīja RTU pārstāve.

Tāpat ir vērts samazināt apkures temperatūru nakts laikā vai brīžos, kad neviena nav mājās. Un vēl attiecībā uz siltumu ir jāņem vērā siltuma inerce, proti, ja uzsilda telpu un pēc tam atslēdz apkuri, tad temperatūra nokrītas pamazām un telpās saglabājas siltums. Tas pats attiecas uz cepeškrāsni. Kad to izslēdz, tad tā zināmu laiku vēl ir silta un cepšana turpinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti