Pusdiena

Turcija referendumā varētu noskaidrot vai turpināt iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību

Pusdiena

«Aizliegtais paņēmiens» par vēršanos pret žurnālistiem dosies pie tiesībsarga

Saeimas komisijā piekrīt OIK diferencēšanai no aiznākamā gada

Elektrības OIK reforma: Meklēs iespējas, kā paplašināt aizsargāto lietotāju loku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iecerētā atjaunojamo enerģijas atbalsta jeb obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu iekasēšanas reforma tiks ieviesta no aiznākamā gada. Tas nozīmē, ka nākamgad elektroenerģijas lietotāju maksājumu nasta, visticamāk, būtiski nemainīsies. Tiesa, vienlaikus tiks vērtētas iespējas, lai paplašinātu aizsargāto lietotāju loku pēc OIK reformas stāšanās spēkā.

Saeimas Tautsaimniecības komisijā Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumu izskatīšana kopumā noritēja ļoti raiti, jo politiķi ir vienojušies, ka sabiedrībā neviennozīmīgi vērtētās atjaunojamās enerģijas atbalsta maksājumu  iekasēšanas sistēmas reformas tiks atliktas.

Kā norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks, šobrīd panāktā vienošanās paredz, ka lietotāju elektroenerģijas rēķinus izmaiņas skars tikai no 2018.gada.

"Ir panākta vienošanās, ka šis likums stājas spēkā ar 2017. gada 1. septembri un attiecīgi obligātā iepirkuma komponentes diferenciācija stājas spēka no 2018.gada 1.janvāra," teica EM pārstāvis.

Tiesa, no Saeimas deputātiem jau izskanēja aicinājums izvērtēt jaunas politikas iniciatīvas un paplašināt aizsargāto elektroenerģijas lietotāju loku, kuriem elektroenerģija ir pieejama par pazeminātu maksu.

Patmalnieks atgādināja, ka, īstenojot iecerēto reformu elektrības OIK iekasēšanā, jau ir ieplānoti arī papildu līdzekļi aizsargāto lietotāju vajadzībām, nodrošinot to, ka rēķins viņiem nepieaugs.

Savukārt aizsargāto lietotāju loka paplašināšana būtu jau jauns politikas pasākums, kura ietekme gan uz lietotājiem, gan valsts budžetu vēl ir jāvērtē, norāda EM.

Kā ziņots, grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā nolūkā atbalstīt energointensīvos uzņēmumus paredz diferencēt galalietotāju elektroenerģijas OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

EM iepriekš norādījusi, ka līdz ar elektroenerģijas OIK diferencēšanu elektroenerģijas izmaksas pieaugs aptuveni 390 000 mājsaimniecību, savukārt 650 000 - saruks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti