Dienas ziņas

M. Moraveckis: Polija paliks ES dalībvalsts

Dienas ziņas

Ko par ierobežojumiem saka iedzīvotāji?

Atbalstu elektrības rēķinu apmaksai palielina par 10 eiro

Elektrības cenu straujā kāpuma dēļ par 10 eiro palielina atbalstu aizsargātajiem lietotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No šā gada 1. novembra visām aizsargātā lietotāja grupām par 10 eiro tiks palielināts atbalsts norēķiniem par elektroenerģiju, tādējādi kompensējot šobrīd vērojamo straujo elektroenerģijas cenu kāpumu. To paredz valdībā atbalstītie grozījumi aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Tā kā elektrības cena vairumtirdzniecībā šogad augusi vairākas reizes, dārgāka elektrība kļuvusi arī mājsaimniecībām. "Latvenergo" aprēķini liecina, ka uzņēmuma apkalpotajām mājsaimniecībām ar vidēju patēriņu elektrības rēķini pieauguši aptuveni par 10 eiro.

"Mazliet vairāk, mazliet mazāk, kā nu kuram individuāli, bet caurmērā tā arī ir tā vidējā izmaiņa.  Bet, protams, jāsaprot, ka klienti un viņu patēriņi ir ļoti dažādi. Jo lielāks patēriņš, jo arī izmaiņa ir lielāka eiro izteiksmē," skaidroja valsts AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Mucinieks.

Valsts palīdz apmaksāt elektrības rēķinus četrām iedzīvotāju grupām – mazturīgajiem un trūcīgajiem, personām ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenēm, kurām ir bērni ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm. Atbalsts ir robežās no pieciem līdz 10 eiro, taču šodien valdība lēmusi visām grupām atbalstu par vēl 10 eiro palielināt.

Līdz ar grozījumiem no 2021. gada 1. novembra (t.i. decembra sākumā saņemtajos rēķinos par patērēto elektroenerģiju novembrī) līdz 2022. gada 31. decembrim, ņemot vērā augsto elektroenerģijas cenu kāpumu un līdzšinējā atbalsta apjoma proporcionalitāti, tiek noteikts šāds atbalsts norēķiniem par elektroenerģiju:

  • trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai  (personai) – 15 eiro (šobrīd 5 eiro);
  • ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, – 15 eiro (šobrīd 5 eiro);
  • personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim – 15 eiro (šobrīd 5 eiro);
  • daudzbērnu ģimenei – 20 eiro (šobrīd 10 eiro).

2021. gada un 2022. gadam nepieciešamos finanšu līdzekļus EM radusi sev piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.

"150 000 mājsaimniecību tiks dubultots un pat trīskāršots valsts atbalsta apmērs ikmēneša elektrības rēķinu nomaksai. Palielinātais atbalsts visām aizsargātā lietotāja grupām, tai skaitā daudzbērnu ģimenēm, mazturīgām mājsaimniecībām un citiem, automātiski stāsties spēkā  jau sākot ar novembri,” norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Lai nodrošinātu, ka atbalstu saņems arī daudzbērnu ģimenes, kurās vismaz viens bērns vecumā no 18 līdz 24 gadiem mācās vai studē ārzemēs, tiek ieviests manuāls risinājums, izmantojot Latvijas Goda ģimenes apliecības programmā noteikto nosacījumu. Uz tā pamata Sabiedrības integrācijas fonds, izvērtējot ārvalstu izglītības iestādes dokumentu, kas apliecina, ka pilngadīgā persona līdz 24 gadiem iegūst izglītību attiecīgajā izglītības iestādē, piešķirs apliecību. Līdz ar to, ja daudzbērnu ģimenē vismaz viens bērns vecumā no 18 līdz 24 gadiem iegūst izglītību ārzemēs, ģimenei atbalsta saņemšanai būs ar attiecīgajiem dokumentiem jāvēršas Būvniecības valsts kontroles birojā.

Tāpat valdības noteikumu projektā precizēts, ka ģimenēs, kurās ir vairāki bērni ar invaliditāti, atbalstu ģimene saņems par katru bērnu ar invaliditāti. Ņemot vērā nepieciešamās izmaiņas atbalsta piešķiršanas sistēmā ALDIS, šī norma stāsies spēkā no 2022. gada februāra.

Vienlaikus līdz ar šiem grozījumiem noteikumos tiek izslēgta iespēja aizsargātā lietotāja atbalstu saņemt uzturlīdzekļu parādniekiem, kas reģistrēti Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā.

"Latvenergo" norādīja – pagaidām nekas neliecina, ka elektrība drīzumā kļūs lētāka. Valdība noteikusi, ka paaugstināts atbalsts aizsargātajiem lietotājiem būs no novembra līdz nākamā gada beigām.

Šogad atbalsts elektrības rēķinu apmaksai valstij izmaksās nepilnus trīs miljonus eiro, savukārt nākamgad – 17,5 miljonus eiro.

KONTEKSTS:

Elektroenerģijas tirgus likumā noteikts, ka aizsargātajiem lietotājiem tiek nodrošinātas tiesības saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, kas būtībā ir no valsts budžeta finansēts elektroenerģijas rēķina maksājuma samazinājums. Atbalstu aizsargātajiem lietotājiem sniedz Būvniecības valsts kontroles birojs.

Šā gada 1. septembrī sāka darboties aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma (ALDIS) – jauns risinājums automātiskā atbalsta piešķiršanā elektroenerģijas izmaksu segšanai daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem ar invaliditāti, ģimenēm ar bērniem ar invaliditāti, maznodrošinātajām mājsaimniecībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti