Panorāma

Bērni iesilda Rīgas maratonu

Panorāma

Latvieši Islandē pārkāpj Covid-19 ierobežojumus

Maina nosacījumus atlaidēm par elektrību

Elektrības cenu kāpuma dēļ reālais valsts atbalsts ģimenēm var izrādīties mazāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No septembra stāsies spēkā jauna kārtība, kā valsts piešķir atlaides par elektrību trūcīgajiem, personām ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm. Ekonomikas ministrija norāda, ka jaunā sistēma būs krietni vienkāršāka un atlaidi saņems plašāks mājsaimniecību loks, tomēr elektrības cenu kāpuma dēļ reālais valsts atbalsts ģimenēm var izrādīties mazāks nekā tas bijis pēdējos mēnešos.

Šobrīd atlaide aizsargātajiem lietotājiem darbojas pēc principa, ka pirmās 100 vai daudzbērnu ģimeņu gadījumā 300 kilovatstundas katru mēnesi mājsaimniecības pērk par zemāku, valsts subsidētu cenu, kuru neietekmē tirgus svārstības. Trīs bērnu tēvs Andris Kuksiks norāda, ka jūlijā, kad elektroenerģijas cenas biržā jau bija pieaugušas, viņam valsts atbalsts rēķinu samazinājis par 25 eiro. Taču no septembra stāsies spēkā jauna kārtība, kas esošo modeli aizstās ar fiksētu atlaidi – 10 eiro mēnesī. Tātad Kuksika

ģimenei atbalsts samazināsies divarpus reizes.

"Es uzskatu, ka tas ir ne tikai man spļāviens jūrā, bet arī spļāviens dvēselē, jo tiešām saskaramies ar lielākiem izdevumiem. Mums viss jāreizina ar trīs četri, atkarībā no bērnu skaita, un tomēr mēs audzinām, uzskatu, patriotiskā garā nodokļu maksātājus valstij," saka trīs bērnu tēvs Andris Kuksiks.

Ekonomikas ministrija norāda – jaunajā modelī atlaižu apmērs balstīts uz pagājušā gada vidējā atbalsta datiem. Līdz ar to daudzbērnu ģimenēm fiksētā atlaide noteikta 10 eiro, savukārt pārējām grupām – 5 eiro mēnesī. Tas, ka vecā atlaižu kārtība elektrības cenu kāpuma dēļ pēdējos mēnešos izrādījusies izdevīgāka, ir sakritība.

"Kad šo [jauno] sistēmu radīja, tajā brīdī nebija plānots, ka tas elektrības lēciens būs tik kardināls.

Protams, aprēķini tika veikti uz to brīdi, kad tas tika radīts," skaidro Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns.

Ministrija tomēr uzskata, ka jaunajai sistēmai būs daudz ieguvumu. Līdz šim atlaides varēja saņemt tikai “Latvenergo” klienti, taču turpmāk – jebkura tirgotāja klienti. Viena mājsaimniecība varēs saņemt arī vairākas atlaides, piemēram, gan par daudzbērnu ģimenes, gan trūcīgā statusu. Vēl svarīgi, ka atbalstam vairs nevajadzēs pieteikties. Atlaidi tirgotājs piemēros automātiski, kas saņēmēju skaitu būtiski palielināšot.

"Mēs rēķinam, ka apmēram valstī ir kādi 150 000 aizsargāto lietotāju, kas klasificējas statusam, tad līdz šim šo atbalstu saņēma tikai puse no viņiem. Tas nozīmē, ka šī sistēma ir tieši mērķēta, lai aptvertu pilnīgi visus tos lietotājus, kuriem pienākas šis atbalsts," norāda Šaicāns.

Uz jautājumu, vai elektrības dārdzības dēļ atbalsta summas varētu palielināt, Ekonomikas ministrijas pārstāvis atbild, ka tas esot vērtējams. Tomēr nevarot prognozēt, vai elektrības cena biržā arī turpmāk saglabāsies tik augsta, kāda tā ir šobrīd.

KONTEKSTS

Līdz šim maznodrošinātām un trūcīgām personām zemāka elektrības cena pienācās par konkrētu iztērēto kilovatstundu daudzumu. No 1. septembra atbalsts tiks fiksēts, katrai trūcīgajai un maznodrošinātajai personai, ģimenei, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar 1. grupas invaliditāti vai viņa aizgādnim piešķirot 5 eiro, savukārt daudzbērnu ģimenei 10 eiro mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti