Rīta intervija

Start-up asociācijas valdes locekļi Dagnija Lejiņa un Jānis Rozenblats par start-up dienu

Rīta intervija

LAA prezidents Jānis Abāšins par gaidāmajām izmaiņām OCTA likumā

Enefit valdes priekssēdētajs Jānis Bethers par enerģētikas konferenci

Elektrības cenas pieaugušas karstās vasaras dēļ; tās varētu samazināties pavasarī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Elektroenerģijas cenas šogad katru mēnesi ir bijušas augstākas nekā pērn, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi. Jūlijā un augustā tās pārsniedza pat 50%, salīdzinot ar cenu minētajos mēnešos pagājušajā gadā, intervijā Latvijas Radio stāstīja "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers

Viņš sacīja, ka pašlaik augstās cenas par elektrību visvairāk izjūt cilvēki, kuri lieto biržas cenām piesaistītus produktus. Savukārt iedzīvotājiem, kuriem ir fiksēti līgumi, jārēķinās, ka cenas palielināsies.

Elektroenerģijas cenas palielināšanās saistīta ar karsto vasaru, un situācija varētu uzlaboties tikai pavasarī, kad sāks kust sniegs un ūdens līmenis paaugstināsies, nodrošinot hidroelektrostaciju darbību.

Nākotnē Bethers raugās pozitīvi, jo tiek investēts vēja enerģijā. "Tā ir lēta enerģija, kas nozīmē, ka nākotnē elektroenerģijas cenas samazināsies,"  teica "Enefit" valdes priekšsēdētājs.

Tajā pašā laikā viņš bija piesardzīgs par citas alternatīvās enerģijas - saules paneļu izvietošanu uz mājām. Pēc Bethera teiktā, cilvēkiem tāpat ir jāmaksā par "Sadales tīkla" pieslēgumu un obligātā iepirkuma komponente (OIK), kas nozīmē, ka noteikta daļa elektroenerģijas cenas tik un tā būs fiksēta.

Bethers uzsvēra, ka nepiekrīt visiem Ekonomikas ministrijas priekšlikumiem, jo uzdevums likvidēt OIK maksājumus nav bijis pareizs un darba grupa tik un tā nonākusi līdz OIK nosaukuma mainīšanai.

"Enefit" vadītājs stāstīja, ka pirmajos gados kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā tas bijis pasīvs. "Sākumā cilvēki izdarīja izvēli un mainīja tirgotāju. 2016. gads ir pasīvs. 2017. un 2018. gadā aktivitāte tirgū palielinās - ienāk jauns, ambiciozs spēlētājs," ieskicēja Bethers.

Viņš norādīja, ka tirgotāju Latvijā nomainījuši 5% mājsaimniecību, kas nav maz. Eiropas vidējais rādītājs - 6 līdz 8% - vēl neesot sasniegts.

Runājot par iemesliem tam, kāpēc Latvijā elektroenerģijas tirgus ir pasīvs, Bethers teica, ka cilvēki gluži vienkārši nav pieraduši pie šādas iespējas. "Iepriekš nav bijusi tāda prakse. Cilvēki pieradīs, ka mainīt dabasgāzes, elektroenerģijas tirgotāju ir tikpat viegli kā liet degvielu vienā vai otrā degvielas uzpildes stacijā," norādīja Bethers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti