Panorāma

Kas dārgāks – dzīvība vai auto?

Panorāma

"Aizliegtais paņēmiens" atmasko sertifikātu pircējus

Elektrības cena aizvien palielinās

Elektrības cena turpina kāpt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Elektrības cenai jauns rekords – vidējā elektrības cena sasniegusi 26 centus par kilovatstundu. Eksperti to skaidro ar ziemas iestāšanos un elektrības ražošanai nelabvēlīgiem laikapstākļiem.

Pirmdien, 29. novembrī, starp pulksten 17 un 18 vakarā elektrības cena biržā sasniedza 42 centus par kilovatstundu. Tas nozīmē, ka šajā laikā pusotra litra ūdens uzvārīšana tējkannā vidējam dinamisko tarifu lietotājam varētu izmaksāt ap septiņiem centiem, liecina LTV aprēķini.

Tas ir aptuveni pusotru reizi vairāk nekā vidēji pagājušajā nedēļā.

Arī dienas vidējā cena sasniegusi augstāko atzīmi šogad – 26 centi par kilovatstundu. Iemesli ir vairāki.

“Pirmkārt, salīdzinoši zema vēja enerģijas izstrāde. Ja mēs skatāmies uz Skandināvijas reģionu, tad tā izstrāde ir aptuveni puse no maksimuma. Varētu teikt – ne kritiski zema, bet tomēr salīdzinoši zema. Otrs būtiskais faktors ir arī laikapstākļi un ziemas salīdzinoši strauja iestāšanās,” skaidroja Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas direktors Gunārs Valdmanis.

Savukārt jau ilgstoši elektrības cenu paaugstina dabasgāzes dārdzība, maksa par CO2 izmešiem, kā arī augstais pieprasījums. Cenas kāpj ne tikai Baltijā un Skandināvijā, bet arī Centrāleiropas un Rietumeiropas valstīs, kas ietekmē arī cenas Latvijā.

“Tas, ko mēs varam redzēt pēc biržas datiem, ir, ka piedāvājums no elektrostacijām, tajā skaitā arī no vēja, šobrīd ir mazāks. Piemēram, Baltijas energosistēmā pa dienu apmēram trešdaļai no patēriņa piedāvājuma biržā nav. Tas nozīmē, ka būtībā mēs esam atkarīgi no importa piegādēm. Un tas mūs vēl vairāk sasaista ar globālo situāciju,” norādīja “Augstsprieguma tīkls” valdes loceklis Gatis Junghāns.

Latvijas valdība līdz šim lēmusi palīdzēt rēķinus apmaksāt trūcīgajiem, personām ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm. Maksimālais atbalsts ir 20 eiro mēnesī. Ekonomikas ministrija norādīja, ka vēl no nākamā gada samazināsies obligātā iepirkuma komponente rēķinos. Taču par citiem pasākumiem, piemēram, PVN samazināšanu elektrībai, pagaidām lēmumu nav.

“Tas nav tāds Ekonomikas ministrijas vienpersonisks lēmums, bet tas ir valdības kopējs lēmums. Brīdī, ja mēs redzēsim, ka cenu dinamika būs tāda, kāda tā ir šobrīd, iespējams, šo jautājumu mēs liksim galdā valdībai par dažādiem potenciāliem instrumentiem. Valdība tad arī izšķirsies, kādi ir labākie instrumenti,” sacīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns.

Rīt elektrības cena biržā samazināsies par gandrīz 30%, taču tā joprojām būs salīdzinoši augsta. Eksperti lēš, ka augstās cenas varētu saglabāties līdz pavasarim.

Tikmēr Latvijas lielākais elektrības tirgotājs “Latvenergo” uzsvēra – ar nelielām izmaiņām paradumos elektrības patēriņu iespējams būtiski samazināt. Piemēram, nevārot lielāku ūdens apjomu nekā vajadzīgs, ģimene rēķinu varot samazināt par 10%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti