Elektrības cena sasniedz netipiski zemu līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Elektroenerģijas cenu līmenis Latvijas biržas apgabalā sasniedzis neierastu zemu līmeni. Svētdien, 2. novembrī, publicētie biržas dati liecina, ka Latvijā un Lietuvā "Nord Pool Spot" cenas pirmdienai, 3.novembrim, ir sasniegušas 31 eiro par megavatstundu, kas ir zemākais līmenis aptuveni pusgada laikā, un naktī sasniegušas pat tikai piecus eiro par megavatstundu.

31 eiro par vienu megavatstundu elektroenerģijas darba dienai rudenī Latvijas biržas apgabalā ir visai netipiska vidējā cena, jo laikā, kad ir salīdzinoši zema pietece hidroelektrostacijām un vēl nav sākusies apkures sezona, kas samazina koģenerācijas elektrostacijās ražoto elektrību, pierastāks cenu līmenis ir virs 50 eiro par megavatstundu.

Pagaidām izskaidrojuma tik zemai elektrības cenai nav arī ekspertiem, tomēr kā viens no iespējamajiem iemesliem tiek minēts vispārējs cenu kritums visā Ziemeļeiropas reģionā vai arī kļūda biržas sistēmā.

Vienlaikus tik būtisks cenu kritums tomēr arī skaidri apliecina, ka politiķu dažkārt minētā Latvijas izolētība no kaimiņvalstu elektrības tirgiem ir pārspīlēta. Šāds cenas kritums ir patīkams arī tiem patērētājiem, kuru rēķini piesaistīti elektrības cenai biržā, jo veicina arī vidējās mēneša biržas cenas samazināšanos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti