Panorāma

Paziņoti Nobela Miera prēmijas laureāti

Panorāma

Pārbauda Saeimā ievēlētās G. Grevcovas sniegto informāciju CVK

Pēdējo dienu laikā zemākas elektrības cenas biržā

Elektrības cena biržā rudens laika apstākļu ietekmē piedzīvo lejupslīdi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Elektrības cena biržā pēdējo dienu laikā vairākās nakts stundās nokritusies pat zem 10 centiem par megavatstundu. Arī dienas vidējās cenas ir salīdzinoši zemākas.

Latvijas apgabalā "Nord Pool" biržas cena elektrībai vakarnakt divas stundas bija attiecīgi 9 un 10 centi. Īpaši zema cena gaidāma arī šonakt – pēc Latvijas laika no pulksten vieniem līdz diviem. Maksa pašlaik ir salīdzinoši zema arī vairākās Skandināvijas valstīs, kur elektrības cenas atsevišķās stundās ir pat negatīvas. Cenu sarukums galvenokārt saistītas ar rudenim raksturīgajiem apstākļiem.

"Rudens parasti nāk ar tādu zināmu cenu samazinājuma tendenci. Arī pagājušajā rudenī, jau sākoties vējainajai sezonai, mēs to varējām novērot. Aptuveni šāda tendence saglabājas līdz pirmajiem aukstuma viļņiem – decembra sākums, novembra beigas varētu būt," stāstīja Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis.

Vienlaikus paļauties uz tendenci, ka cenas kaut vai atsevišķās stundās paliks zemas, nevajadzētu, uzskata eksperti. Situācija elektrības tirgū šobrīd ir ļoti nestabila, un maksa par elektrību var mainīties abos virzienos.

Tomēr ikgadējās tendences rāda – ziemai nākot, elektrības cenas parasti pieaug. To ietekmē divi faktori – samazinās elektrības ieguve no atjaunojamajiem resursiem, kā arī sākas aktīvā apkures sezona, tādā veidā pieaugot patēriņam.

"Nākamajos mēnešos, piemēram, novembrī, Ziemeļvalstu, Baltijas vidējais patēriņš kāpj par 20%, ja salīdzina ar oktobri. Bet decembrī, janvārī, februārī ziemas patēriņš ir 50% augstāks  nekā šī brīža. Tā kā šī brīža nelielā cenas atkāpe ir tajā, ka ir vairāk ģenerācijas bilancē un patēriņš vēl nav pakāpies," skaidroja AS "Latvenergo" Enerģijas vairumtirdzniecības direktors Guntis Lūsis.

Īslaicīgi zemās cenas pagaidām ietekmē tikai tos elektrības patērētājus, kuri izmanto dinamiskos jeb biržas līgumus. "Latvenergo" eksperts skaidroja, ka, lai cena mainītos arī klientiem ar fiksētu tarifu, nepieciešams ilgāks laiks cenas stabilizācijai.

"Viena diena ir ļoti, ārkārtīgi īss signāls. "Latvenergo" vairumtirdzniecība un arī "Elektrum" klientu apkalpošana skatīsies, kāda ir enerģijas bilance, kādi cenu mehānismi ienāk nākamajos trīs, sešos un pat 12 mēnešos," piebilda Lūsis.

Viennozīmīgas atbildes par to, vai klientiem vajadzētu izmantot dinamiskos vai fiksētos tarifus, nav. "Latvenergo" pārstāvis atzina, ka šis ir katra individuāls jautājums, kas balstās uz apstākli – cik nofiksēti ir katra ienākumi. Ja tie ir nemainīgi, iespējams, ieteicamāk varbūt ir izmantot fiksēto tarifu, bet, ja ienākumi ir mainīgi un, iespējams, pat atkarīgi no energoresursu cenām, – mainīgais tarifs var būt pareizais risinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti