Rīta Panorāma

Jauns bezmaksas krīžu tālrunis: 116123. Intervija ar "Skalbes" direktoru Raivo Vilcānu

Rīta Panorāma

Pasaulē piemin pirms 30 gadiem PSRS notikušo augusta puču

Elektrība no biržas. Nav tik sarežģīti kā izklausās

Elektrība no biržas un naudas ietaupījums – nav tik sarežģīti kā izklausās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēdējā laikā daudzus nepatīkami pārsteidzis elektrības cenas pieaugums. Ar fiksētajiem tarifiem rēķinu iespējams mazināt, tikai un vienīgi samazinot elektrības patēriņu. Tikmēr tie, kuri izvēlējušies biržas tarifu, savus rēķinus var samazināt gudrāk, plānojot brīžus, kad elektrību tērē. Kā tas ir – pakārtot savu dzīvi un paradumus elektrības biržas cenām?

Elektrības biržas tarifs no fiksētajiem tarifiem atšķiras ar to, ka elektrības cena mainās katru dienu un pat katru stundu. Tas sevī ietver gan riskus, gan iespēju ietaupīt un samazināt ikmēneša elektrības rēķinu.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš pastāstīja, ka pats biržas tarifu izmanto jau no 2015. gada.

Rīgas Tehniskās universitātes doktorants un enerģētikas eksperts Āboltiņš norādīja: "Man vidējais patēriņš gada griezumā ir nedaudz zem 700 kilovatstundām mēnesī. Tas ir diezgan daudz. Tas ir tādēļ, ka man silto ūdeni dzīvoklī nodrošina boileris. Ietaupījums ir diezgan nopietns pie šāda patēriņa. Es teiktu, ka, salīdzinot ar fiksētas cenas produktu, atšķirība būtu pat apmēram 25 eiro mēnesī. 12 mēneši gadā ir 150 eiro atšķirība."

Tomēr, pieslēdzot biržas tarifu, jārēķinās, ka būs uzmanīgi jāseko līdzi elektrības cenām un, ja ir vēlme ietaupīt, iespējams, jāmaina savi ikdienas paradumi. Elektrības biržas cenām var sekot līdzi gan tirgotāju mājaslapās, gan mobilajās lietotnēs, gan vietnē "norpoolgroup.com".

"Elektrum" Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis skaidroja: "Informācija būs pieejama par nākamo dienu pēc pusdienlaika. Parādīsies dati par nākamo dienu pa stundām, kāda būs elektroenerģijas cena. Tad mēs varam secināt, cikos ieslēgt veļasmašīnu, trauku mazgājamo mašīnu vai ko citu."

Lai gan elektrības cenas mainās katru dienu un katru stundu, lielākoties formula ir nemainīga. Vislētākā elektrība būs nakts stundās.

"Divas reizes dienā elektroenerģija parasti būs augstāka dažas stundas. Tās sauc par pīķa stundām. Rīta cēlienā tas notiek starp pulksten 8–10. Vakara cēlienā no pulksten 18 līdz 21," skaidroja Āboltiņš.

Savukārt Lācis uzsvēra: "Ja mēs varam atlikt veļas mazgājamā mašīnā mazgāšanas ciklu uz nakti vai kādas citas ierīces darbināt nakts stundās, tad cena par elektroenerģiju būs mazāka. Ja izmantosim dārgajās stundās, tad būs dārgāka."

Tomēr nav gluži tā, ka biržas tarifa lietotāji staigā nemazgātās un negludinātās drēbēs un no rīta nedzer kafiju.

Āboltiņš skaidroja: "Tas nav tik sarežģīti, kā izklausās. Ar laiku iestājas pat azarts, kā es varu ietekmēt savu elektrības rēķinu. Elektrība maksā tik un tik, tad es varbūt agrāk no rīta piecelšos un kaut ko izdarīšu vai vēlāk vakarā. Nelietošu tik daudz tajās stundās, kad elektrība ir dārga."

Sekošanai līdzi biržas cenām pierod tikpat viegli, kā regulāri ieskatoties laika prognozē.

Eksperti stāsta, biržas tarifu nedrīkst vērtēt īsā termiņā. Gadā var gadīties daži mēneši, kad par elektrību būs jāmaksā vairāk, bet citos atkal krietni mazāk. Tādēļ objektīvāk elektrības izmaksas ir vērtēt gada griezumā. Lai saprastu, vai biržas tarifs ir izdevīgāks par fiksēto, katram pašam ir jāapzina savi ikdienas paradumi un stundas, kad visvairāk tiek tērēta elektrība.

Pie ļoti maza patēriņa liela ietaupījuma nebūs, bet, jo vairāk skaitītājs skaita kilovatstundas, jo lielāka ir iespēja, nedaudz mainot paradumus un gudrāk lietojot elektroierīces, samazināt savu elektrības rēķinu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti