Eksportētāju asociācija: «Covid-19» ietekmes dēļ dažiem būs nepieciešamas nodokļu brīvdienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmumi novēro negatīvu koronavīrusa  “Covid-19” ietekmi uz biznesu, paziņojumā medijiem informēja Latvijas Eksportētāju asociācija “The Red Jackets”, kas ir apzinājusi eksportējošos uzņēmumus. Daļai uzņēmumu vīruss var būt kritisks un būs nepieciešams valsts atbalsts nodokļu brīvdienu formā, norāda asociācija.

Šobrīd lielākā problēma ir nevis darbinieku prombūtne, bet tas, ka ir kritušies pārdošanas apjomi uz vīrusa skartajiem eksporta tirgiem vai ir sarežģījumi produktu komplektācijas un piegādes ķēdē.

Lai gan uzņēmumi komplektē vai ražo produkciju Latvijā, bieži to sastāvdaļas vai izejmateriāli tika iepirkti no Ķīnas vai citām vīrusa skartajām valstīm. Ja šīs piegādes kavējas, tad nav iespējas nokomplektēt produkciju un kavējas piegādes, kas attiecīgi ietekmē uzņēmuma finanšu plūsmu, skaidroja asociācija.

Daudzi uzņēmumi ir sajutuši pārdošanas apjomu kritumu, kas iespaido arī ražošanai nepieciešamās jaudas.  

Arī uzņēmumi, kas sniedz pakalpojumus vīrusa skartajās valstīs, piemēram, būvniecības, izstāžu iekārtošanā vai citās jomās, izjūt krasas pārmaiņas. Vietās, kur nepieciešams darba veikšana uz vietas valstī, ir atcelti projekti vai sarežģījumi pakalpojumu izpildē, jo pastāv inficēšanās risks.

“Zviedrijas un Centrāleiropas partneri atliek darījuma tikšanās un lēmumu pieņemšanu par jauniem projektiem. Iespējams, vajadzēs konsulāro atbalstu Zviedrijā lielā nodarbināto daudzuma dēļ,” atzina “Skonto Prefab” direktors Mārtiņš Ķeņģis.

 Vislielākā biznesa ietekmi jūt uzņēmumi, kas eksportē uz krīzes skartajām valstīm - Ķīnu un Itāliju, jo ir būtiski kritis apgrozījums. Piemēram, “Stenders” mārketinga vadītāja Kristīne Grapmane komentēja, ka “īstermiņā apjomi uz Ķīnu ir kritušies, bet ceram, ka ilgtermiņā tos spēsim atgūt”. 

Vismazāko ietekmi ir izjutuši informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi, lai gan arī viņiem ir atceltas izstādes un darījumu braucieni.  Visi aptaujātie uzņēmumi norādīja, ka ir atceltas profesionālās izstādes un darījumu braucieni.  

Valsts atbalsts eksportētājiem šajā krīzes situācijā ir jāvērtē individuāli, jo vienas nozares ietvaros var būt gan uzņēmumi, kuriem vīrusa negatīvā ietekme ir milzīga, un tādi, kuriem tā nav būtiska.

Nodokļu brīvdienas daļai uzņēmumu būtu nozīmīgs atbalsts, lai pārvarētu šo kritisko situāciju. To atzīst eksportētāji  “Lauma Lingerie”, “Stenders”, “Skonto Prefab”, “PAA”, “Peruza”, “Aerodium”, “Bio2you”, “Vendon” un citi.

“Ir uzņēmumi, kas ir šīs krīzes situācijas ieguvēji, jo tiem tieši otrādi ir nākuši klāt pasūtījumi.  Rietumeiropai ir nepieciešami piegādātāji, kas ir tuvāk, un tie varam būt mēs Latvijā. Bet, ņemot vērā, kā situācija attīstās, eksportētāji lūdz valdību nākt pretī ar nodokļu brīvdienām un darbinieku karantīnas laiku spēt noformēt kā B slimības lapu” atzina  Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss.  

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības Organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatību.

Latvijā līdz ceturtdienai, 12. martam, jaunā koronavīrusa izraisītā slimība "Covid-19"  apstiprināta 16 cilvēkiem. Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti