Eksperts: Uzņēmēji uz eiro ieviešanas sliekšņa ir piesardzīgi optimistiski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar jaunākajiem pētījuma rezultātiem par uzņēmēju noskaņojumu pirms eiro ieviešanas trešdien iecerējusi iepazīstināt banka „Citadele". Šis pētījums sniegs vērtējumu, vai tuvojoties pārejai uz eiro, sagaidāms patēriņa bums, vai uzņēmēji steigsies atbrīvoties no uzkrātajiem latiem.

Sadarbībā ar Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS tapušais pētījums liecina, ka jau otro ceturksni pēc kārtas vērojams neliels uzņēmēju optimisma kritums. Turklāt pesimisma zonā atgriezušies gan Latgales uzņēmumi, gan mikrouzņēmumi ar apgrozījumu līdz 20 tūkstošiem latu. Lai arī citu reģionu uzņēmumu vadītāji, kā arī mazo, vidējo un lielo uzņēmumu vadītāji ir optimistiski noskaņoti, tomēr pozitīvais noskaņojums pamazām noplok.

„Uzņēmēju noskaņojumu varētu vērtēt piesardzīgi optimistiski, ja mēs skatāmies uz uzņēmēju atbalstu eiro ieviešanai vispār kopumā - pēdējā gada laikā  ir mērķtiecīgi palielinājies un joprojām turas salīdzinoši augstu. Vairāk nekā puse uzņēmēji atbalsta eiro ieviešanu, un tas pirms eiro ieviešanas pašā priekšvakarā nav mainījies. Uzņēmēji nākotnē skatās optimistiski," stāsta bankas „Citadele" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis. „Tomēr visās valstīs, kur eiro ir ieviests, vērojams mazumtirdzniecības datos zināmas likumsakarības. Principā šīs likumsakarības drīzāk saistītas ar piesardzību tēriņos, nekā ar tēriņiem tieši pirms un uzreiz pēc eiro ieviešanas."

Pētījuma pamatuzdevums ir iegūt vienotu indeksu, kas raksturotu Latvijas uzņēmēju subjektīvo vērtējumu ekonomiskajam stāvoklim valstī un prognozes nākamajiem sešiem mēnešiem. Indekss tiek aprēķināts, apkopojot uzņēmumu vadītāju vērtējumu par tādiem jautājumiem kā vispārējās ekonomiskās aktivitātes līmenis valstī un attiecīgajā uzņēmējdarbības nozarē, konkurences līmenis nozarē un dažādi uzņēmuma darbības rezultātu rādītāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti