Rīta Panorāma

Intervija ar grupas "Dabasu Durovys" dalibniekiem

Rīta Panorāma

Intervija ar Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāju Līgu Kozlovsku

Intervija ar "Swedbank Latvija" galveno ekonomistu Mārtiņu Kazāku

Eksperts: Šis būs straujas izaugsmes gads; tomēr nevajag sapņot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Patlaban Latvijas ekonomika ir moža, un šis būs straujas izaugsmes gads, tomēr sapņot nevajag un jāatceras, ka pēc labiem gadiem seko kritumi, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” trešdien, 24. janvārī, sacīja ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Viņš atgādināja, ka Latvijas ekonomika aug kopš 2010. gada un arī pasaules ekonomika soli pa solim rāpjas ārā no bedres. Līdz ar to aug Latvijas eksporta tirgus, kam ir būtiska nozīme pašmāju ekonomikā un tam līdzi mājsaimniecības, vēlme investēt un vietējais darba tirgus. Tāpēc, ja šogad pēkšņi nenotiks kaut kas slikts, tad ekonomika turpinās augt.

Augs arī iedzīvotāju rocība. Kazāks paredzēja, ka vidējā alga kļūs lielāka. “Protams, ka ne visiem šādas labas ziņas trāpīs, tomēr lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju tas [kāpums ekonomikā] viennozīmīgi būs jūtams,” teica Kazāks. To sekmēs minimālās algas pieaugums, pārmaiņas darba tirgū un nodokļa sloga mazināšanās.

“Karsts”, pēc Kazāka teiktā, būs arī darba tirgus. Cilvēku Latvijā paliek mazāk, taču ekonomikas pieauguma dēļ pieprasījums pēc darbaspēka lielāks. Paredzams, ka, ceļot algas Latvijā, plaisa starp vietējām un ārvalstu algām kļūs mazākas.

Tāpat pieaugums būs visās ekonomikas nozarēs, lielākais – būvniecībā. Savukārt kokrūpniecībā siltās ziemas dēļ gada sākumā varētu būt kritums.

Slikti gan ir tas, ka arī šajos labajos laikos valdība veido deficītu. Kazāks uzsvēra, ka pēc pāris gadiem ekonomika kļūs krietni lēnāka un tad tik lielu ieņēmumu nebūs. Arī iedzīvotajiem nevajadzētu sapņot – algu kāpuma par 20% kā 2005. gadā nebūs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti