Pēcpusdiena

Maksātnespējas administratoru rindu rosina sajaukt reizi ceturksnī

Pēcpusdiena

Saeimas komisija vērtēs iniciatīvu par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu

Latvijas otrā pensiju līmeņa uzkrājums nav tik liels, lai ieguldītu mežos

Eksperts: Par pensiju fondu ieguldījumiem Latvijas mežos varētu sākt domāt pēc 7 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas pensiju fondi varētu sākt domāt par ieguldījumiem Latvijas mežos, kad uzkrājumi kļūs lielāki un būs iespēja efektīvi ieguldīt mežos un reizē diversificēt riskus, un tas varētu notikt pēc 5 – 7 gadiem, Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” atzina "Nordea Pensions Latvia" valdes loceklis Iļja Arefjevs.

Pašlaik pensiju 2. līmeņa uzkrājums ir vairāk nekā 3 miljardi eiro, un aptuveni trešdaļa ieguldīta Latvijā, lielākoties Latvijas valdības obligācijās.  Kopš darbojas 2. un 3.līmeņa pensiju sistēma, tās peļņa sasniegusi 492 miljonus eiro, un, ja atskaita inflācijas ietekmi, peļņa ir aptuveni 212 miljoni eiro, stāstīja Arefjevs.

Taču pagaidām Latvijas pensiju fondu uzkrājums nav tik liels, lai varētu ieguldīt mežos. Arefjevs sacīja, ka mežiem ir milzīgs potenciālas Latvijā, taču, lai ieguldījums nestu peļņu, ir jāiegulda ievērojami līdzekļi lielās platībās. Tajā pašā laikā pensiju fondi nevar ieguldīt lielu daļu no savas naudas vienā reģionā vai nozarē.

Piemēram, skandināvu fondi, kas ir ļoti lieli, var ieguldīt 1%-2% no savas naudas mežos, bet naudās izteiksmē tas ir daudz, piemēram, ieguldījumi var sasniegt 100 miljonus eiro. Latvijas sistēmai 100 miljoni eiro ir daudz, atzina Arefjevs.

Viņš uzskata, ka par ieguldījumiem mežos varētu sākt domāt, kad pensiju fondu uzkrājumi sasniegs lielākos apjomus - 5 vai pat 10 miljardus eiro, un tas varētu notikt pēc 5 – 7 gadiem. Viņš atgādināja, ka pašlaik likums arī neļauj ieguldīt pensiju fondu līdzekļus mežos un vēlāk būs jādomā arī par izmaiņām likumā.   

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti