Eksperts: Pandēmijas dēļ par 10% mazāk jauno projektu 2021. gadā nozīmēja mājokļu cenu kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kovida pandēmijas dēļ 2021. gadā Latvijā pabeigti par 10% mazāk jauno projektu, nekā ierasts, līdz ar to mājokļu tirgū samazinājās piedāvājums, kas nozīmēja cenu kāpumu. To Latvijas Radio intervijā pastāstīja “Luminor” bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs.

Viņš norādīja, ka 2021. gads iezīmējās ar to, ka piedāvājums mājokļu tirgū bija nepietiekams, pieprasījums saglabājies augsts, bet cenas kāpušas. 

Tādējādi patlaban radusies situācija, ka mājokļu tirgus tiek virzīts no pārdevēja puses, proti, mazā piedāvājuma dēļ tirgotājs nereti mājokli pārdos augstākās cenas solītājam, pat ja pircējs jau iepriekš vienojies par cenu. Tādēļ šobrīd, iegādājoties mājokli, liela uzmanība jāpievērš mājokļa cenai un iegādes nosacījumiem, atzīmēja Lukačovs.

“Jaunuzceltajos projektos varējām vērot [cenu] pieaugumu. Atsevišķos segmentos pat 30% robežās gada ietvaros. Ja 2020.gada izskaņā bija iespēja iegādāties jaunu dzīvokli, maksājot apmēram 1700 eiro par kvadrātmetru, tad pagājušā gada beigās atrast [dzīvokli] zem 2200 eiro [par kvadrātmetru bija ārkārtīgi grūts uzdevums,” Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” norādīja Lukačovs.

Mājokļu kreditēšanas speciālists arī pastāstīja, ka jau 2020. gada vidū bija novērojama liela interese par nekustamā īpašuma iegādi, bet pērnā gada laikā tā izrādīja arvien lielāku intensitāti. Tāpat kovida pandēmijas laikā audzis mājokļu kreditēšanas apjoms, norādīja Lukačovs.

Vaicāts par energocenu krīzes ietekmi uz nekustamo īpašumu tirgu, speciālists sacīja, ka ietekme uz tirgu tiks novērota šī gada laikā. Tomēr saistībā ar energoefektivitātes jautājumu, izvēloties mājokli, Lukačovs norādīja, ka iedzīvotājiem, kuri izvēlas mājokli jaunajos projektos, tas nerada problēmas, jo energoefektivitātes aspekts ir atslogots jau no paša sākuma – visbiežāk iemītnieki paši var pielāgot un kontrolēt siltumenerģijas patēriņu atšķirībā no sērijveida ēku dzīvokļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti