Labrīt

Radio vārdene: Kā Dieva ausī

Labrīt

Noliedz, ka ar pēkšņo cīņu pret privātajām stāvvietām stutē «Rīgas satiksmes» biznesu

Enerģētikas eksperts par valdības ieceri ļaut uzņēmumiem importēt dabasgāzi

Eksperts: Nav pārliecības, ka jaunie gāzes sadales noteikumi ļaus «Latvenergo» importēt gāzi no Lietuvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan valdība plāno skatīt Ekonomikas ministrijas sagatavotos noteikumus par dabasgāzes piegādi un lietošanu, kas noteiks vienādus principus gāzes transportēšanai un sadalei, tomēr nevar zināt, vai tie patiesi ļaus “Latvenergo” importēt gāzi no Lietuvas. Tā intervijā Latvijas Radio atzina enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Āboltiņš klāstīja, ka iecerētais noteikumu projekts izriet no normām, kas faktiski jau šobrīd ir ierakstītas Enerģētikas likumā. Noteikumi nepieciešami, lai patērētājiem būtu skaidrs, uz kādiem nosacījumiem var transportēt un sadalīt gāzi Latvijas teritorijā.

“Lai varētu nodrošināt to, ka varēs reāli, faktiski darboties daudzi tirgotāji. Un brīvi tirgus principi dabasgāzei Latvijā būs ieviesti tādā apjomā, kā to paredz Eiropas Savienības direktīva,” sacīja eksperts.

Tajā pašā laikā viņš atzina – vēl gan nevar zināt, ka iecerētie noteikumi ļaus “Latvenergo” iepirkt un piegādāt gāzes testa partiju no Lietuvas. “Jāskatās, kādā redakcijā aizies ceturtdien balsojums Saeimā par Enerģētikas likuma grozījumiem.

Jo šie grozījumi tādā redakcijā, kā tie savulaik tika iesniegti Saeimai izskatīšanai, piedāvā, manā skatījumā, gāzes tirgus aizvēršanu, salīdzinot ar spēkā esošā likuma normām.

Tādēļ jāskatās, kāda būs likumprojekta un attiecīgi Enerģētikas likuma gala redakcija,” sacīja Āboltiņš.

Tieši no Saeimas lēmuma būs atkarīgs tas, vai iecerētie noteikumi darbosies: “Ja gadījumā ceturtdien ar savu balsojumu likumdevējs aizvērs [gāzes tirgu], būs zināmas grūtības mēģināt pierādīt, ka zemāk stāvošs tiesību akts var būt spēcīgāks par likumu.”

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija sagatavojusi noteikumus, ar kuriem vēlas nodrošināt, ka gāzes sistēmu savas gāzes transportēšanai var izmantot arī sadales sistēmai pieslēgts klients. Tiesa, “Latvijas gāze” jau paudusi, ka par jebkādu savu monopoltiesību ierobežojumu pirms 2017.gada gatava vērsties tiesā.

Neraugoties uz šādām iecerēm, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) iepriekš atzina - teorētiski gāzes tirgus Latvijā ir atvērts jau tagad, taču praktiski pilnībā brīvs tas būs tikai pēc 2017.gada.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti