Eksperts: Nākamā ASV prezidenta laikā, visticamāk, mainīsies ES – ASV tirdzniecības līguma saturs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ja pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas laikā netiks panākta vienošanās par ASV-ES Brīvās tirdzniecības līgumu, tad, visticamāk, nākamā ASV prezidenta laikā tā saturs tiks mainīts, intervijā Latvijas Radio pieļāva ES politikas eksperts Aldis Austers.

Viņš uzsvēra, ka Obamas prezidentūra par Brīvās tirdzniecības līgumu ar ES varētu diskutēt mēnesi, taču, ja tas neizdosies, tad lietas pārņems nākamā prezidenta administrācija.

Austers atzina, ka ASV demokrāti pret Brīvās tirdzniecības līgumu ir vēlīgāki nekā republikāņi. Tomēr arī ASV prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone no demokrātu rindām ir rezervēta pret šo līgumu.

No otras puses, par spīti, grūtībām un pretestībai abos Atlantijas okeāna krastos, agri vai vēlu vienošanās tiks panākta, pārliecināts bija Austers. Tiesa, viņš bija atturīgs spriedumos par to, kad šis līgums varētu tikt noslēgts un kāds varētu būt tā saturs.

Sarunā ar Latvijas Radio Austers vairākkārt uzsvēra, ka Brīvajam tirdzniecības līgumam ir ekonomiska, politiska un ģeopolitiska nozīme. Tāpēc līgums tiks noslēgts.

Viņš atgādināja, ka ES vairāk ir interesētas ASV rūpniecības tirgū, savukārt ASV – ES pārtikas tirgū. Taču abas puses nespēj saskaņot drošības standartus, kas pastāv abos tirgos, tāpēc vienošanos neizdodas noslēgt.

Jau ziņots, ka šonedēļ sarunu krustugunīs atkal nonāca ASV un ES brīvās tirdzniecības līgums. Vēl nesen par tā turpināšanu skeptiski izteicās Vācijas vicepremjers Zigmars Gabriels. Tagad savas bažas pauž Francija, sakot, ka Obamas laikā līgums netiks parakstīts un sola bloķēt tālākas sarunas. ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma gan pauž pārliecību, ka vēl šogad līgumu var parakstīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti