Eksperts: Lēmums atsaukt Juri Gulbi no «Tet» vadītāja amata ir pareizs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lēmums atsaukt no amata ilggadējo "Tet" valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi saistībā ar prokuratūras apsūdzībām ir pareizs, jo palīdzēs uzņēmumam izvairīties no iespējamiem reputācijas riskiem, uzskata Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs. Drīzumā uz šo amatu izsludinās starptautisku konkursu. 

Eksperts: Lēmums atsaukt Juri Gulbi no «Tet» vadītāja amata ir pareizs
00:00 / 02:09
Lejuplādēt
Piektdien vakarā nolemts pārtraukt darba attiecības ar ilggadējo uzņēmuma "Tet" valdes priekšsēdētāju Gulbi sakarā ar iespējamo līdzdalību krāpšanā digitālās televīzijas ieviešanā, kāpēc uzņēmumam varētu būt nodarīti 7,5 miljonus eiro lieli zaudējumi. No reputācijas risku novēršanas viedokļa šis lēmums ir pareizs, uzskata Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Grafs.

 

"No vienas puses, es domāju, ka šis lēmums ir pareizs, ja reputācijas risks vai tā akceptēšana dalībniekiem nav pieņemama. No tāda skatupunkta tas lēmums, protams, ir pareizs. No otras puses, visticamāk, šīs lietas izmeklēšana turpināsies vēl ilgu laiku, tāpēc jautājums ir, kurā brīdī mēs uzskatām, ka personas palikšana amatā ir traucēklis uzņēmuma attīstībai, vai tieši otrādi – tiek noskaidrots, ka nav iemesla attiecību pārtraukšanai. Taču šobrīd, es domāju, ka uzņēmuma attīstības vārdā tas ir pareizs lēmums," sacīja Grafs.

Grafs uzsvēra, ka svarīga nianse ir tieši "Tet" akcionāru, nevis padomes iniciatīva saistībā ar Gulbja atsaukšanu no amata. To uzņēmuma "Tet" padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins jau sestdien pauda komentārā Latvijas Radio.

"Juri Gulbi bija iespējams atstādināt arī bez iemesla, taču šajā gadījumā atbilstoši jumta līgumam mums nepieciešama akcionāru piekrišana.

Ņemot vērā reputācijas riskus, abi dalībnieki lēma atsaukt Gulbi no valdes priekšsēdētāja amata. Tas vienlaikus nozīmē arī atstāt galvenā izpilddirektora amatu," sacīja Kokins.

Gulbis uzņēmumu "Tet", pirms tam ar nosaukumu "Lattelecom", vadīja 14 gadus. Padome novērtējusi viņa veikumu tā pārejā no fiksēto telefonsakaru nodrošinātāja par tehnoloģiju un izklaides uzņēmumu. Pats Gulbis piektdien paziņojumā medijiem norādīja, ka prokuratūras uzrādītās apsūdzības neatzīst. To apliecina arī neatkarīgo ekspertu vērtējums par viņa darbu. Vienlaikus viņš apzinoties, ka palikšana amatā varētu kaitēt "Tet" reputācijai. Šodien īsziņā Juris Gulbis Latvijas Radio norādīja, ka papildus publiskotajam viedoklim pašlaik neko vairāk nevēlas komentēt.

Drīzumā uzņēmums "Tet" izsludinās starptautisku konkursu uz valdes priekšsēdētāja amatu. Pašlaik uzņēmumu vada līdzšinējais valdes loceklis Uldis Tatarčuks.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") cer, ka gaidāmajā konkursā uz amatu būs daudz pretendentu:

"Ir būtiski, lai tik liels un valstij svarīgs uzņēmums kā "Tet" turpina efektīvi strādāt un izvairās no dažādām riska, reputācijas problēmām, kas varētu rasties, ja Gulbja kungs turpinātu darbu. Es kā ministrs uzticos "Tet" akcionāriem un viņu pieņemtajiem lēmumiem. Vēlos arī pateikties Gulbja kungam par padarīto un par uzņēmuma attīstību viņa vadības laikā.

Uzskatu, ka konkursi, kas skar valsts uzņēmumu pārvaldību, jārīko atklāti, lai maksimāli daudz pretendentu varētu pieteikties.

Ceru, ka iegūsim modernu vadītāju kas ļaus šim uzņēmumam attīstīties un iet vēl vairākus soļus uz priekšu."

KONTEKSTS:

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzības Gulbim un vēl četrām personām par līdzdalību krāpšanā digitālās televīzijas ieviešanā, nesen ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga". Nodarītie zaudējumi uzņēmumam sasniedz 7,5 miljonus eiro. "Tet" padome, lai lemtu par Gulbja atstādināšanu no amata, prokuratūras apsūdzību nodeva pārbaudīt konkursā izraudzītai starptautiskai kriminālistikas firmai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti