Panorāma

Vērtēs policijas atteikšanos rosināt kriminālprocesu

Panorāma

Panorāma

Konkurences padome pēta šķeldas tirgu

Eksperts: Lai gan šķeldas cena šķiet augsta, tā ir adekvāta konkurencē ar gāzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai gan Latvijā šķeldas netrūkst, šī resursa cenas turpina kāpt. Tāpēc Konkurences padome pašlaik pēta, vai šajā tirgū nav saskatāmas karteļa jeb vairāku nozares pārstāvju aizliegta vienošanās par cenām. Tikmēr enerģētikas eksperts norādīja, ka šķeldas piegādātāji meklē vietu tirgū konkurencē ar gāzi, tāpēc pašreizēja cena ir adekvāta.

Raugoties uz šķeldas cenām Vidzemē, redzams, ka gada laikā tās ir būtiski kāpušas. Piemēram, pagājušā gada jūniju šķeldas berkubikmetrs maksāja nedaudz virs deviņiem eiro, bet šā gada janvārī cena strauji pieauga līdz 15 eiro. Savukārt jūnijā šķelda Vidzemē maksāja jau gandrīz 23 eiro par berkubikmetru. Tātad divreiz dārgāk nekā pērn.

“Šķeldas cena, ja arī tā cilvēkiem liekas augsta, šajā brīdī ir adekvāta. Jo šķelda meklē savu vietu konkurencē ar dabasgāzi. Un pilnīgi loģiski, ka gan ražotāji, gan pircēji salīdzina nevis kubikmetrus, ko ber, bet megavatstundas, ko iegūst vai nu siltuma un vēl labāk elektrības ražošanā,” skaidroja enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš.

Vienlaikus Ekonomikas ministrija ir rosinājusi, lai Konkurences padome izpēta situāciju šķeldas tirgū. “Konkurences padome jau ir iedarbināta apskatīties, vai šajā tirgū ir kaut kādas karteļa vai nelegālās tirgus parādības. Varētu iedomāties – vismaz kārdinājums varētu būt censties mākslīgi veidot cenas lielākas. Šī problēma tiek pakāpeniski risināta,” sacīja premjers Krišjānis Kariņš.

Konkurences padomē gan norādīja, ka darbs ir tikai sācies un runāt par rezultātiem ir pāragri. Padomes eksperti patlaban vāc informāciju par šķeldas tirgus struktūru un pēta šķeldas cenu veidošanas mehānismu. Potenciālais darbības virziens ir iepirkumu nolikumi.  

“Viens virziens, kurā mēs varētu strādāt, ir skatīties iepirkuma prasības nolikumos, kā arī kopējo regulējumu, vai jau tas neveido kādas konkurences ierobežošanas pasākumus brīvai konkurencei šajos apstākļos,” pastāstīja Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Atbildot uz jautājumu, vai Konkurences padome plāno pētīt arī gāzes un elektrības cenu veidošanas mehānismus, Gaiķis atbildēja, ka šis jautājums ir Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārziņā. 

KONTEKSTS:

Latvijas siltumapgādei nepieciešamais šķeldas apjoms šai apkures sezonai ir pietiekams, secinājusi Ekonomikas ministrija. Arī kokrūpniecības nozare apgalvojusi, ka šķeldas apjoms joprojām ir pietiekams, turklāt eksports šogad samazinājies.

Galvenā problēma pusēm ir nesavienojami piedāvāto līgumu nosacījumi. Proti, straujās izmaiņas energoresursu tirgū un iepriekšējās sezonas pieredze ar straujo cenu kāpumu un līgumu laušanu radījusi situāciju, ka pircēja vēlmes pēc zemākas cenas un piegādātāja sniegtām garantijām nesakrīt ar šķeldas piegādātāju galveno vēlmi līgumā redzēt ikmēneša cenas indeksāciju. 

Savukārt nākamajai apkures sezonai jau apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. 

Vienlaikus valdību veidojošās partijas panākušas politisku vienošanos par pilnīgu atteikšanos no obligātā iepirkuma komponentes. Tāpat koalīcijā panākta vienošanās arī par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro, un to valdība detalizēti varētu skatīt augusta beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti