Eksperts: Kooperācija – Latvijas lauksaimniecības neizmantotais resurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas lauksaimniecībā ir daudz mazo saimniecību, to izdzīvošanai būs nepieciešama kooperācija, kas ir līdz šim neizmantots resurss, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vadītājs Mārtiņš Cimmermanis.

Cimmermanis norādīja, ka, piemēram, Igaunija mērķtiecīgi neatbalstīja mazas saimniecības, un tāpēc kaimiņvalstī mazo saimniecību faktiski nav, ar lauksaimniecību nodarbojas lielāki uzņēmumi, kas ir efektīvāki.

Tikmēr Latvijā 90% no zemnieku saimniecībām uzskatāmi par vidējā vai maza lieluma saimniecībām.  

Cimmermanis stāstīja, ka nākotnē laukos strādās vien 5%, un vēl 8% būs nodarbināti saistītajās nozarēs. Lauksaimniecībā nodarbināto skaits samazinās, un arī Latvijā pakāpeniski pieaug vidējā saimniecību platība un samazinās saimniecību skaits, tas gan visvairāk notiek tāpēc, ka vecāka gadagājuma cilvēki vienkārši vairs neturpina šo biznesu.  

Viņaprāt, kooperācija ir Latvijas lauksaimniecības neizmantotais resurss, un lielā mērā tas nav izmantots, jo trūkst izglītotu līderu. Kooperatīvam vajadzīgi līderi, “kas vilktu aiz sevis”, kooperācija nepieciešama piena, gaļas, dārzeņu ražošanas jomās, lai piedāvātu ārvalstu tirgiem pietiekamus produkcijas apjomus.

“Mazajiem kooperācija ir vienīgais ceļš uz izdzīvošanu,” sacīja Cimmermanis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti