Eksperts: Elektrotirgus liberalizācija ir neveiksmīgas politikas piemērs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima ceturtdien skatīs grozījumus elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem ir paredzēts atlikt elektrības tirgus atvēršanu mājsaimniecībām līdz nākamā gada sākumam, kā arī uzlikt par pienākumu energokompānijai „Latvenergo” mākslīgi saglabāt  elektrības cenas zemākā līmenī visu atlikušo gadu. Likumdevēji neslēpj, ka lēmumam ir politisks raksturs un tā rezultātā valsts zaudēs apjomīgus ieņēmumus valsts budžetā, savukārt eksperti uzsver, ka to var raksturot kā novilcinātu problēmu risināšanu.

Elektrības cenas šogad paliks nemainīgas - šādu lēmumu ceturtdien plāno pieņemt Saeima ar steidzīgi pieņemtiem grozījumiem likumā, kuri atliek tirgus atvēršanu un, faktiski apejot Sabiedrisko pakalpojumu regulatora kompetenci, sociālo problēmu risināšanu uzliek uz „Latvenergo” pleciem. Ekonomists, DNB bankas analītiķis Pēteris Strautiņš politiķu lēmumu raksturo kritiski, nodēvējot par „vienu no muļķīgākajiem lēmumiem Latvijas otrās neatkarības vēsturē par ekonomikas lietām.”

„Skaidrs, ka tas neko īpašu neatrisina, turpināsies visu mājsaimniecību subsidēšana; arī valsts budžetā būs krietni mazāk naudas,” norāda Strautiņš.

Nozares eksperts, bijušais enerģētikas ministrs Juris Ozoliņš gan ir mazāk kritisks, pievēršot uzmanību, ka elektrības tirgus atvēršana tomēr ir bijusi vāji sagatavota, un, atliekot tirgus atvēršanu, nekas slikts nenotiks. Tomēr politiķu svārstīšanās liecina par to, ka šādi lēmumi tiek pieņemti ļoti pavirši, viņš norāda:

„Pavisam vēsu prātu [spriežot] – protams, nekas traģisks nav noticis un nav pasaules gals iestājies, to visu var uzsākt vēlreiz. Es nekad neesmu slēpis, ka biju ļoti kritisks par procesu, par to, kā tā saukto liberalizāciju mēģināja iesākt un kā to pamatoja. Tas ir spilgts piemērs neveiksmīgai politikai: paziņo kādu lozungu, bet izrādās, ka nav izpildītāju -, šeit tas izpaudās.”

Elektrības tirgotāju teiktais gan liecina, ka lēmums atlikt elektrības tirgus atvēršanu ir tikai viena no problēmām - kā ne mazāk neveiksmīgu viņi vērtē arī atbildīgo institūciju ieceri, ka sociālā atbalsta administrēšanā daļa atbildības būs jāuzņemas arī tirgotājiem. Ja administrēšana radīs nesamērīgas izmaksas tirgotājiem, atverot tirgu nākamā gada sākumā, tajā konkurences var nebūt, ļauj secināt tirgotāju teiktais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti